• Ferencz s-a născut în Transilvania în 1920, dar familia sa a emigrat în SUA când era tânăr.
  • După ce a absolvit Facultatea de Drept de la Harvard în 1943, s-a înrolat în armata SUA.
  • Ferencz a vorbit despre găsirea de cadavre și „schelete neajutorate, cu diaree, dizenterie, tifos, tuberculoză, pneumonie și alte afecțiuni, care scăpau de vărsături, cerând ajutor”.

Ultimul procuror supraviețuitor din procesele de la Nürnberg de după cel de-al Doilea Război Mondial a murit la vârsta de 103 ani, relatează BBC. Ben Ferencz avea doar 27 de ani când a obținut condamnarea a 22 de ofițeri naziști pentru crime de război și crime împotriva umanității.

Ulterior, el a pledat pentru înființarea unei curți internaționale care să judece crimele de război, obiectiv realizat în 2002. Ferencz a murit liniștit în somn, vineri seara, la o unitate de locuit asistată din Boynton Beach, Florida. Confirmând moartea sa, Muzeul Holocaustului din SUA a declarat că lumea a pierdut „un lider în căutarea dreptății pentru victimele genocidului”.

Ferencz s-a născut în Transilvania în 1920, dar familia sa a emigrat în SUA când era tânăr pentru a scăpa de antisemitism, stabilindu-se ulterior la New York. După ce a absolvit Facultatea de Drept de la Harvard în 1943, s-a înrolat în armata SUA și a luat parte la debarcarea Aliaților din Normandia și la Bătălia de la Bulge. El a ajuns la gradul de sergent și, în cele din urmă, s-a alăturat unei echipe care se ocupa cu investigarea și strângerea de dovezi ale crimelor de război naziste.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Ferencz a trăit ororile de nedescris din Germania

Echipa avea sediul cu armata în Germania și urma să intre în lagărele de concentrare pe măsură ce erau eliberate, luând note despre condițiile de trai din fiecare și intervievând supraviețuitorii. Într-o relatare ulterioară a vieții sale, Ferencz a vorbit despre găsirea de cadavre „îngrămădite ca lemnul de cord” și „schelete neajutorate, cu diaree, dizenterie, tifos, tuberculoză, pneumonie și alte afecțiuni, care scăpau de vărsături, cerând ajutor”.

El a descris Buchenwald – una dintre cele mai mari tabere din interiorul Germaniei – ca fiind o „casă a ororilor de nedescris”.

„Nu există nicio îndoială că am fost traumatizat de experiențele mele ca investigator de crime de război în centrele naziste de exterminare. Încă încerc să nu vorbesc sau să mă gândesc la detalii”, a scris el.

Ferencz a ajutat la condamnarea naziștilor

După război, s-a întors la New York pentru a practica avocatura, dar la scurt timp după aceea a fost recrutat pentru a ajuta la urmărirea naziștilor la procesele de la Nürnberg, în ciuda faptului că nu avea experiență anterioară în proces.

El a fost numit procuror-șef la procesul membrilor Einsatzgruppen, echipele mobile ale morții SS care operau în Europa de Est ocupată de naziști și se estimează că a ucis peste un milion de oameni. Din cei 22 de bărbați judecați, toți au fost condamnați, 13 dintre ei primind condamnări la moarte și patru fiind executați în cele din urmă.

După încheierea proceselor din Nürnberg, Ferencz – care vorbea fluent șase limbi, inclusiv germana – a rămas în Germania de Vest și a ajutat grupurile evreiești să obțină un acord de despăgubiri de la noul guvern.

În ultimii săi ani, a devenit profesor de drept internațional și a făcut campanie pentru o instanță internațională care ar putea urmări în judecată liderii guvernelor care au comis crime de război, scriind mai multe cărți pe acest subiect.

În 2002, Curtea Penală Internațională a fost înființată la Haga, Țările de Jos, deși eficacitatea sa a fost limitată de refuzul mai multor țări majore, inclusiv SUA, de a participa.

Citește și