• Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat marți și soldații răniți din regiunea Harkov, pentru a marca Ziua Forțelor Armate a țării.
  • În videoclipul difuzat de administrația prezidențială, președinte a fost surprins înmânând premii medicilor militari și făcând selfie-uri cu soldații răniți.
  • „Vă mulțumesc foarte mult pentru că ne-ați salvat războinicii, i-ați ajutat pe eroii noștri să supraviețuiască. Și în această zi, aș dori să urez sănătate oamenilor care susțin sănătatea armatei noastre” , le-a transmis Zelenski medicilor militari.

UPDATE ORA 22.00

Președintele Vladimir Putin a făcut aluzie la un „conflict de lungă durată” în Ucraina în cadrul unei întâlniri cu membrii consiliului său pentru drepturile omului. Liderul rus a declarat că o mobilizare suplimentară în acest stadiu nu este necesară, deoarece doar 150.000 din cele 300.000 de trupe mobilizate se află în luptă.

Cu toate acestea, el a declarat că va folosi „toate mijloacele” disponibile și că riscul unui război nuclear este în creștere.

UPDATE ORA 21.00

Comisia Europeană a propus un al nouălea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv adăugarea a aproape 200 de persoane și entități suplimentare pe lista de sancțiuni. Într-o declarație, șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că „vizează în mod deliberat civili și infrastructura civilă” și că continuă să „aducă morți și devastare în Ucraina”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ea a adăugat: Dar noi suntem alături de Ucraina și vom face Rusia să plătească pentru cruzimea sa.

UPDATE ORA 20.00

SUA: Nu încurajăm loviturile pe teritoriul Rusiei/ Casa Albă a încercat miercuri să se distanțeze de recentele atacuri ucrainene pe teritoriul Rusiei, potrivit postului de televiziune american CNN.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că Statele Unite vor respecta deciziile Ucrainei pe câmpul de luptă, dar nu vor încuraja escaladarea.

„Desigur, nu am încurajat acest lucru și nu am ajutat Ucraina să lovească Rusia. Am fost și suntem încă concentrați să ne asigurăm că Ucraina are capabilitățile și resursele necesare pentru a se apăra”, a spus CNN, citat de John Kirby. Tot ceea ce oferim este cu adevărat concepută având în vedere acest lucru.”

UPDATE ORA 19.00

Putin a spus că amenințarea unui război nuclear crește/ Când suntem loviți, ripostăm
Președintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu membrii Consiliului pentru Drepturile Omului, a anunțat amenințarea tot mai mare a războiului nuclear. El a menționat că Rusia „sub nicio formă” nu va fi prima care va folosi arme de distrugere în masă. Vladimir Putin a mai subliniat că Federația Rusă nu a luat-o razna și este conștientă de consecințele folosirii armelor nucleare. „Evident” șeful statului a numit faptul că armele nucleare rusești sunt în cea mai „avansată” și „modernă” formă în comparație cu arsenalele nucleare ale altor țări.

„Strategia noastră de utilizare a mijloacelor de apărare, și anume, ca apărare, considerăm arme de distrugere în masă, arme nucleare, totul este construit în jurul așa-numitei lovituri de răzbunare. Când suntem loviți, ripostăm”, a explicat președintele (citat de la Interfax).

Pe 27 octombrie, Vladimir Putin a spus că un atac nuclear asupra Ucrainei nu prezintă niciun interes militar sau politic pentru Rusia. Anterior, Casa Albă a avertizat Federația Rusă cu privire la „consecințele catastrofale” pentru Rusia dacă aceasta folosește arme nucleare.

UPDATE ORA 18.00

Putin avertizează că riscul unui război nuclear este în creștere
Vladimir Putin a avertizat că amenințarea unui război nuclear este „în creștere”, în timp ce vorbea în timpul unei sesiuni anuale televizate a consiliului său pentru drepturile omului.

Putin a insistat asupra faptului că Rusia nu a „înnebunit” și că își consideră propriul arsenal nuclear ca fiind un mijloc de descurajare pur defensiv. El a spus: „Nu am înnebunit, ne dăm seama ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară, acesta este un fapt evident. Dar nu suntem pe cale să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici.”

UPDATE ORA 17.00

150.000 din cei 300.000 de mobilizati sunt pentru Ucraina/ Putin a spus că nu are rost să se mobilizeze suplimentar
Președintele rus Vladimir Putin, la o întâlnire cu membrii Consiliului pentru Drepturile Omului, a răspuns la întrebarea despre cel de-al doilea val de mobilizare parțială din țară. Potrivit acestuia, nu are rost acum „o mobilizare suplimentară”. „Cu privire la posibila mobilizare ulterioară. Din cei 300.000 mobilizați, 150.000 sunt în zona operațiunii, adică jumătate. Dintre acești 150 de mii din grup, jumătate – 77 de mii – sunt în unități de luptă. Restul sunt pe linia a doua sau a treia, îndeplinesc funcția de forțe de apărare teritorială”, a spus președintele.

„Alți 150 de mii, adică jumătate din toți cetățenii mobilizați, nu sunt deloc în grup. Aceștia se află în continuare la centrele de antrenament și în centre de formare, unde primesc pregătire suplimentară. În aceste condiții, nu este nevoie de mobilizare suplimentară pentru stat și Ministerul Apărării”, a adăugat șeful statului.

UPDATE ORA 16.00

Cel puțin 441 de civili au fost uciși de forțele rusești în primele săptămâni după ce președintele Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina, potrivit unui raport al biroului ONU pentru drepturile omului.

Biroul Înaltului Comisariat pentru Drepturile Omului (OHCHR) a documentat execuții sumare și atacuri în zeci de orașe din trei regiuni și a avertizat că numărul real al victimelor din regiunile Kiev, Cernihiv și Sumy este probabil mult mai mare. Raportul a acoperit de la începutul invaziei Moscovei, la 24 februarie, până la începutul lunii aprilie, și a adunat dovezi din 102 orașe și sate din Ucraina.

UPDATE ORA 15.00

16 morți în accidentul rutier din Donețk, susține un oficial pro-rus

Un accident rutier în regiunea Donețk, ocupată temporar în estul Ucrainei, s-a soldat cu 16 morți și mai mulți răniți, potrivit unui oficial susținut de Rusia și presei de stat.

Accidentul a implicat un microbuz și un camion, printre ai cărui pasageri se aflau și soldați, și a avut loc între Torez și Șahtarsk, au declarat serviciile de urgență pentru agenția de presă rusă de stat Tass.

UPDATE ORA 14.00

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Rusia încearcă să înghețe” luptele din Ucraina în timpul iernii pentru a-și pregăti forțele pentru un nou atac la începutul anului viitor.

Condițiile pentru o soluționare pașnică a războiului „nu există acum”, a declarat șeful NATO la un eveniment găzduit de Financial Times, după săptămâni de speculații privind potențialul unor discuții diplomatice.

UPDATE ORA 13.00

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că 31 de pachete suspecte au fost trimise la misiunile ucrainene din 15 țări, în ceea ce Kievul a descris drept o campanie de teroare și intimidare.

În ultima săptămână, Ucraina spune că ambasadele și consultanții săi din Europa au primit pachete sângeroase, unele conținând ochi de animale, inclusiv ambasada sa din Madrid, care a primit și o scrisoare bombă.

UPDATE ORA 12.00

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, și spiritul Ucrainei au fost desemnați de revista Time drept persoana anului 2022.

UPDATE ORA 11.00

Lovituri rusești în regiunea Zaporojie în timpul nopții

Oleksandr Starukh, guvernatorul regiunii Zaporojie, a postat pe Telegram cu puțin timp în urmă pentru a spune că Rusia a lansat în cursul nopții lovituri cu drone și rachete asupra a două sate, rănind o fată de 15 ani și alte două persoane. The Guardian nu a reușit să verifice rapoartele în mod independent.

UPDATE ORA 10.00

Polonia se pregătește să desfășoare sistemul german de apărare antiaeriană Patriot pe teritoriul său, după ce Berlinul a refuzat să amplaseze sistemul în Ucraina, a declarat pe Twitter ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak.

Luna trecută, Germania a oferit Poloniei sistemul Patriot pentru a contribui la securizarea spațiului său aerian, după ce o rachetă rătăcită s-a prăbușit și a ucis două persoane în Polonia. Ulterior, ministrul a cerut Germaniei să trimită în schimb unitățile de foc în Ucraina, potrivit Reuters.

UPDATE ORA 09.00

Prețurile ridicate ale energiei au determinat numeroase fabrici, în special în sectorul chimic din Germania, care depindea în mare măsură de gazul rusesc ieftin, să își întrerupă activitatea. Dar națiunile europene au reușit să își umple rezervoarele de gaz și nimeni nu a fost încă întrerupt.

UPDATE ORA 08.00

Europa va reuși probabil să treacă cu bine de această iarnă fără a întrerupe alimentarea cu gaze naturale, în ciuda reducerii livrărilor rusești, dar chiar și adaptarea la casele mai reci și plata mai mare ar putea să nu fie suficientă în anii următori, au declarat analiștii pentru AFP.

Reducerea progresivă a livrărilor de gaz către Europa prin conducte de către Rusia a declanșat un război al ofertelor pentru gazul natural lichefiat (GNL), ceea ce a dus la o creștere puternică a prețurilor.

UPDATE ORA 07.00

Statele Unite au declarat marți că nu au permis Ucrainei să efectueze atacuri în interiorul Rusiei, după o serie de atacuri cu drone asupra unor instalații legate de armată aflate în adâncimea teritoriului rusesc. Kievul nu a revendicat în mod direct responsabilitatea, dar nici nu a criticat acțiunea, care a ucis trei persoane și a avariat bombardiere cu rază lungă de acțiune și un depozit de combustibil, potrivit rapoartelor din Rusia.

UPDATE ORA 06.00

Cel puțin 20 de petroliere care stau la coadă în largul Turciei se confruntă cu noi întârzieri pentru a trece din porturile rusești din Marea Neagră în Marea Mediterană, în timp ce operatorii se grăbesc să adere la noile reguli de asigurare turcești adăugate înainte de plafonarea prețurilor la petrolul rusesc în cadrul G7, a relatat Reuters citând surse din industrie.

UPDATE ORA 05.00

Parlamentarii americani au convenit să ofere Ucrainei cel puțin 800 de milioane de dolari sub formă de asistență suplimentară pentru securitate anul viitor, potrivit unui rezumat al unui proiect de lege privind politica de apărare în valoare de 858 de miliarde de dolari prezentat marți, relatează Reuters.

UPDATE ORA 04.00

Ministerul ucrainean al Sănătății a cerut autorităților regionale să ia în considerare suspendarea operațiilor neesențiale și a spitalizărilor din cauza penei de curent. Într-o declarație, ministerul a precizat că spitalele continuă să ofere îngrijiri de urgență, dar că intervențiile chirurgicale planificate ar trebui suspendate temporar pentru a ușura sarcina sistemului medical în contextul unor posibile pene de curent viitoare.

UPDATE ORA 03.00

Autoritățile ruse și ucrainene au confirmat schimbul de 120 de persoane în cadrul unui schimb de prizonieri. Potrivit Ministerului rus al Apărării, 60 de militari au fost returnați de pe teritoriul controlat de Kiev. Ucraina a primit în schimb 60 de prizonieri, a declarat Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean.

UPDATE ORA 02.00

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că este de acord cu comentariile lui Blinken privind necesitatea unei păci durabile în Ucraina, dar că Moscova nu vede perspectiva unor discuții în acest moment. El a adăugat că, pentru ca discuțiile cu potențialii parteneri să aibă loc, Rusia ar trebui să îndeplinească obiectivele operațiunii sale militare speciale.

UPDATE ORA 01.00

Dmytro Zhyvytsky, guvernatorul regiunii Sumî de la granița cu Rusia, a declarat că mai multe persoane au fost rănite atunci când forțele ruse au tras 226 de obuze asupra a șapte comunități în cursul zilei.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat marți și soldații răniți din regiunea Harkov, pentru a marca Ziua Forțelor Armate a țării, potrivit Sky News.

În videoclipul difuzat de administrația prezidențială, președinte a fost surprins înmânând premii medicilor militari și făcând selfie-uri cu soldații răniți.

„Vă mulțumesc foarte mult pentru că ne-ați salvat războinicii, i-ați ajutat pe eroii noștri să supraviețuiască. Și în această zi, aș dori să urez sănătate oamenilor care susțin sănătatea armatei noastre” , le-a transmis Zelenski medicilor militari. https://www.facebook.com/watch/zelenskiy.official/