• Ziua Iei este recunoscută de statul român din 2022.
  • Dior a fost acuzat că a copiat modelul unui cojoc din Țara Beiușului.
  • YSL s-a inspirat din tablourile pictorului francez Henry Matisse şi a urcat pe podium ia noastră în colecţia din 1981.
  • Vedete ca Adele, Rita Wilson, Sophia Loren au fost surprinse îmbrăcate în ii românești.

Din 2013, de când comunitatea „La blouse roumaine” a propus să fie onorată și celebrată cămașa tradițională românească, an de an, prin „Ziua Universală a Iei”, sărbătoarea unește românii de pretutindeni. Ziua Iei este recunoscută de statul român din 2022, iar anul acesta, sărbătoarea se desfășoară sub semnul campaniei „Give Credit” și sub titulatura „Un nou început”. Deloc întâmplător, având în vedere scandalurile în care a fost implicată în ultima perioadă bluză tradițională.

Pe cine a inspirat ia noastră, dar nu ne-a citat ca sursă?

Ia românească a ajuns să fie din nou la mare căutare, designeri cunoscuți găsind în ea surse de inspirație. Primul care a adus ia tradițională în atenția publicului a fost pictorul francez Henry Matisse care a fost fascinat de simplitatea și eleganța portului. Pictura care a rămas cea mai cunoscută este „La Blouse Roumaine”.

„Bihor. Not Dior”, iar acum Louis Vuitton. Încotro?

Scandalul a început acum șase ani când celebra casă de modă Dior a fost acuzată că a copiat modelul unui cojoc din Bihor. Straiele românești sunt dorite și de vedetele de la Hollywood. De-a lungul anilor, multe case de modă s-au inspirat din ia românească.

Recomandări

EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
EXTREMA DREAPTĂ CÂȘTIGĂ TURUL 1
ROMÂNIA, PE LOCUL 5 LA SUSȚINĂTORI
UN AVION UȘOR S-A PRĂBUȘIT LÂNGĂ PARIS
EUROPA, ÎMPĂRȚITĂ ÎNTRE FURTUNI ȘI INCENDII
CE REGULI RESPECȚI LA WIMBLEDON

Citește și