• Ziua Îndrăgostiților este una specială pentru a-ți exprima dragostea, afecțiunea și aprecierea față de o altă persoană.
  • Ziua Îndrăgostiților 2023 este marți, 14 februarie.
  • Această zi își are rădăcinile în creștinism, potrivit History.com.

Buchetele de flori, bilețelele scrise de mână și bomboanele vin adesea în minte atunci când te gândești la Ziua Îndrăgostiților. Fie că sărbătorești cu prietenii, familia sau cu un partener romantic, sărbătoarea este una specială pentru a-ți exprima dragostea, afecțiunea și aprecierea față de o altă persoană.

Dar cum a apărut Ziua Îndrăgostiților?

Ei bine, trandafirii sunt roșii, violetele sunt albastre. Așadar, iată când este Ziua Îndrăgostiților 2023, istoria sărbătorii și de ce o sărbătorim.

Când este Ziua Îndrăgostiților?

Ziua Îndrăgostiților 2023 este marți, 14 februarie.

Recomandări

CIOLACU: AVEM COALIȚIE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT
UNDE TE DISTREZI ÎN PARIS
SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT

Cum a început Ziua Îndrăgostiților?

Ziua Îndrăgostiților așa cum o știm noi, plină de dragoste, dulciuri și flori, este foarte diferită de originile sărbătorii. Această zi își are rădăcinile în creștinism, potrivit History.com. De fapt, au existat mai mulți Sf. Valentin în istorie și nu este clar cine este adevăratul omonim al sărbătorii.

Un anume Valentin a fost un preot din Roma secolului al III-lea care l-a sfidat pe împăratul Claudius al II-lea după ce Claudius al II-lea a interzis căsătoria pentru tinerii bărbați. Valentin oficia căsătorii în secret pentru tinerii îndrăgostiți. Acest lucru a dus în cele din urmă la moartea lui Valentin. Un altul, Sfântul Valentin din Terni, a fost un episcop decapitat de împăratul Claudius, despre care mulți cred că este adevăratul omonim al sărbătorii.

Există multe alte legende despre Sfântul Valentin, inclusiv una care spune că Valentin, întemnițat, a trimis prima felicitare de „Valentine” după ce s-a îndrăgostit de o tânără care îl vizita des. Înainte de a muri, Valentine i-ar fi scris o scrisoare semnată: „De la Valentin al tău”. Deși adevărata poveste a Zilei Îndrăgostiților este discutabilă, majoritatea îl prezintă pe sfânt ca pe o persoană eroică, bună și romantică.

De ce sărbătorim Ziua Îndrăgostiților?

În ciuda originilor sale mai puțin romantice și mai mult sumbre, 14 februarie este acum cunoscută ca fiind o zi a iubirii. Acest lucru provine în parte din Evul Mediu, în timpul căruia se credea că această dată marca începutul sezonului de împerechere al păsărilor. În plus, celebrarea păgână a Lupercalia era pe 15 februarie, iar Biserica a vrut să „creștineze” sărbătoarea: coada Sfântului Valentin. Lupercalia era un festival al fertilității dedicat zeului roman al agriculturii Faunus, precum și lui Romulus și Remus, fondatorii Romei.

În timpul festivalului, preoții sacrificau anumite animale pentru fertilitate și purificare și puneau în mod ritualic sângele sacrificat pe femei. Se credea că cele care primeau sângele vor fi mai fertile în anul următor. În 1375, Geoffrey Chaucer a scris „Parliament of Foules”, care a fost primul poem care a consemnat Ziua Îndrăgostiților.

Până în secolul al XVIII-lea, schimbul de mici cadouri sau cărți de Ziua Îndrăgostiților între prieteni și îndrăgostiți a devenit ceva obișnuit. Până în anul 1900, felicitările tipărite deveniseră norma pentru a-și arăta afecțiunea față de celălalt, pe măsură ce tehnologia de imprimare se îmbunătățea. Iar binecunoscuta și mereu populară felicitare Hallmark a fost introdusă pentru prima dată în 1910, când fondatorul Hallmark, J.C. Hall, a vândut cărți poștale pentru Ziua Îndrăgostiților. În 1912, compania a trecut la cărți de felicitare, iar acestea au ajuns pe rafturile magazinelor în 1916.