• 4000 de militari, 43 de avioane și 22 de elicoptere vor defila anul acesta.
  • Concertul liric tradițional se mută de pe Champs de Mars, în fața Primăriei.
  • Focul de artificii de la Turnul Eiffel are loc fară public dar se transmite în direct.

Mâine sărbătorești Ziua Națională a Franței. Ca în fiecare an, așteptăm cu nerăbdare defilarea Armatei pe Champs Elysée, sau focul de artificii de la Turnul Eiffel. Anul acesta este special, pentru că în Paris există constrângeri din cauza Jocurilor Olimpice: trasee deviate și zone închise pentru a fi transformate în spatii de competiție.

Ziua începe cu celebra defilare a Armatei. A fost afectat programul de pregătirile pentru Jocurile Olimpice?

De patruzeci și cinci de ani, tradiționala paradă militară din 14 iulie nu s-a abătut de la traseul său pe Champs-Élysées. Dar constrângerile organizării Jocurilor Olimpice, care încep pe 26 iulie, l-au determinat pe guvernatorul militar al Parisului să propună o altă configurație, pe Avenue Foche. Axa este cu o treime mai scurtă, drumul mai îngust, deci parada va dura mai puțin și va avea câteva constrângeri.

Armatele au fost nevoite să renunțe la defilarea trupelor motorizate. 4.000 de militari vor defila pe jos față de 5.000 de anul trecut, 43 de avioane și 22 de elicoptere vor traversa cerul Parisului iar Patrouille de France va închide spectacolul în „formație de explozie”, tot o premieră.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Există amenințări privind securitatea?

Operațiunea Sentinel, întărită pentru a securiza Jocurile, a limitat numărul disponibil pentru defilare: 15.000 de soldați au fost mobilizați, dintre care 10.000 în Île-de-France.

Parada din 14 iulie va permite testarea sistemelor anti-drone pentru ultima dată cu mai puțin de două săptămâni înainte de ceremonia de deschidere a JO.

Testele efectuate în ultimele luni au evidențiat limitele mijloacelor de detectare în mediul urban. Cu toate acestea, organizatorii sunt încrezătoari datorită redundanței diferitelor sisteme Parade, Bassalt, Milad sau Radiant.

Un alt moment forte este focul de artificii de la Turnul Eiffel. Există modificări și aici?

Anul acesta, focul de artificii de la Turnul Eiffel va fi fără public, din cauza sitului olimpic care se construiește pe Champ-de-Mars, dar va fi transmis în direct pe France2. Însă artificiile pot fi văzute din câteva locații din cartierele din vecinătatea Turnului. Anul trecut, tema a fost „Carpe Diem”. Anul acesta, pentru prima dată în istorie, peste 1000 de drone participă la un spectacol care se anunță fastuos.

De remarcat că și marele concert liric al Parisului nu va avea loc anul acesta pe Champs de Mars, ci în piața din fața primăriei. Orchestra Națională a Franței, Maîtrise și Corul Radio France vă așteaptă pentru un concert simfonic major.

Câteva sfaturi practice dacă vă aflați la Paris : mai multe zone și accese vor fi închise de dimineață. Pentru a evita blocarea, verificați restricțiile de trafic.

RATP anunță de asemenea închiderea mai multor stații de metrou, RER și tramvai. Puteți de asemenea verifica pe situl ratp.fr.

Citește și