• Trei cupluri din Constanța au îndrăznit să iasă în oraș la masă și au fost amendate de polițiști
  • Localurile sunt deschise în Constanța, însă municipiul este în carantină
  • Aslan Evgen, proprietar de restaurante în Constanţa, are pierderi de 80%

Trăim vremuri ciudate, parcă în orașe fantomă. Unde e carantină, restaurantele sunt deschise, dar nu ai voie să ieși din casă să mănânci la terasă.

La intrările în Constanța se formează cozi imense. Poliția oprește pe toată lumea și cere declarația pe propria răspundere. Nu poți să treci mai departe dacă vrei să-ți cumperi haine din oraș. Cu toate astea, magazinele sunt deschise. Trei cupluri din Constanța au îndrăznit să iasă în oraș la masă și au fost amendate de polițiști.

Explicația este: „Prevederile legale actuale permit prepararea, comercializarea şi servirea în spaţii deschise, adică pe terase. În schimb, în legislaţia actuală nu este permisă ieşirea din casă decât din anumite motive justificate. Bineînţeles că mersul la restaurant nu este un motivjustificat de a ieşi din casă.”

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Aslav Egevit, proprietar de cinci restaurante şi terase din Constanţa, se consideră actor într-un spectacol asburd. Ține localurile deschide, pentru că nu i-a interzis nimeni, dar nu are voie să primească niciun client. Dar așa, îi aduc doar pierderi. A trimis cinci din 60 de angajaţi în şomaj tehnic. Ceilalți lucrează cu program redus.

Aslan Evgen, proprietar restaurante Constanţa: „Impactul de la o zi la alta, din momentul în care a intrat carantina, a fost o scădere de 80% a vânzărilor. Adică, cu vânzările de acum oricum nu se acoperă cheltuielile.”

Absurdul se repetă și la Gherla. Tot un oraș în carantină. Bianca nu poate să meargă să își cumpere nici haine, deși magazinele sunt deschise.

Bianca: „Nu am putut să merg să îmi văd familia, ai mei sunt în străinătate, nici ei nu pot să vină. Trebuie să am declaraţie, trebuie să am buletinul ca să vadă declaraţia.”

Un sondaj cerut de Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România arată că 78% din populația țării consideră că restaurantele ar trebui să fie deschise. 38% dintre oameni cred că ieșirile la restaurant sunt importante pentru ei, 56% dintre români ieșeau cel puțin o dată pe lună la restaurant iar 48% ar merge mâine, dacă legea le-ar permite.