• Acțiunile Deutsche Bank, HSBC și Standard Chartered au scăzut după FinCEN Files
  • Băncile numite în FinCEN Files au spus că documentele nu mai sunt actuale
  • Deutsche Bank și HSBC au plătit deja amenzi uriașe că nu au combătut spălarea de bani

Băncile mari numite în FinCEN Files au avut pierderi la bursă după apariția investigației jurnalistice.

Acțiunile Deutsche Bank, instituția care apare cel mai des în documentele publicate de Buzzfeed, au scăzut cu 8%. Adică a pierdut tot ce a câștigat din mai și până acum. Acțiunile băncilor britanice HSBC și Standard Chartered au ajuns la minumul ultimelor două decenii.

Graham Barrow, expert în combaterea spălării banilor: „Infractorii nu își spală singuri banii. Băncile joacă un rol important, deoarece ele sunt sistemul prin care banii sunt mutați din țara lor într-un loc sigur.”

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Dar acesta pare să fie singurul impact serios de până acum al cazului FinCEN Files. Întrebate de jurnaliștii care au făcut investigația, băncile au transmis că nu au făcut nimic ilegal și că documentele publicate sunt vechi și nu reflectă situația actuală.

Jorg Eigendorf, purtător de cuvânt Deutsche Bank: „Am mărit departamentul de combatere a spălării banilor de la 600 la peste 1.500 de oameni. Am întărit sistemele. Procesul este în desfășurare.”

Bernie Sanders, unul dintre cei mai radicali politicieni americani de stânga, a profitat de FinCEN Files ca să ceară controale mai stricte asupra Wall Street. Și Lars Feld, șeful comitetului de experți, care evaluează politicile economice ale Angelei Merkel, a făcut apel pentru întărirea legislației.

Lars Feld, președintele Consiliului German al Experților Economici: „Ce se observă, de mai mulți ani, este un fel de spirală a reglementărilor în care persoanele care spală bani sunt mereu cu un pas în fața autorităților.”

Deutsche Bank și HSBC au spus că au plătit deja amenzi de miliarde de dolari în Statele Unite pentru acuzațiile de spălăre de bani. De asemenea, băncile au atras atenția că rapoartele apărute în presă sunt secrete și că publicarea lor este ilegală.