• Peste un milion de români au intrat în șomaj tehnic sau normal
  • Cifra de afaceri a companiilor a scăzut cu 30 miliarde de euro în pandemie
  • Cea mai afectată industrie este HoReCa, cu pierderi de peste 80 %

Este oficial. Bucureștiul a ajuns la pragul de trei persoane infectate la o mie de locuitori. Veste tristă pentru patronii restaurantelor, hotelurilor, cafenelelor, teatrelor și cinematografelor, dar și pentru angajați. Trebuie să pună lacătul pe ușă încă o dată.

Cel mai afectat sector este, cu siguranță, HoReCa. A pierdut 80% din cifra de afaceri și peste 10.000 de localuri s-au închis definitiv. Nici teatrele nu o duc prea bine. Mii de angajați suferă și nu au din ce trăi. Afectată de decizia închiderii este și industria jocurilor de noroc, unde lucrează peste 45.000 de angajați.

Mulți antreprenori spun că doar un ajutor mai viguros al statului i-ar putea ține pe linia de plutire.

Alin Burcea, antreprenor, proprietarul Paralela 45, fost președinte al Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Secretar de Stat în Ministerul Turismului, îți spune dacă am mai dat năvală să cumpărăm vacanțe de iarnă: „Acum, nu cred că mai dă năvală nimeni pe nicăieri, la niciun fel de business. Nu sunt turiști care să aștepte la coadă, dar a început să se vândă iarna, se vând destinații exotice acolo unde în general nu trebuie să ai test. Bulgaria e în top, cum a fos toată vara, și mă refer acum la partea de ski, de munte. Se merge și în Portugalia, Polonia, Croația, Macedonia“.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Cum își menține el business-ul pe linia de plutire: „În principal, cine are rezerve trăiește, cine nu, nu. Și noi suntem printre fericiții care am avut rezerve. Cred că vom accesa și un IMM Invest ca să rezistăm până vara viitoare, când sperăm să fie mai mare trafic. Soluția salvatoare va fi vaccinul, până atunci noi ca firmă rezistăm“.

„Ne-ar ajuta mai mult statul dacă ar pregăti niște granturi pentru turism. Din păcate, turismul nu a apărut în nicio declarație a primului ministru sau a miniștrilor din guvernul actual. E păcat. Ne rugăm lui Dumnezeu să nu se închidă hotelurile în România. Ne-am dori o politică specială de granturi pentru turism“, mai spune el.