• Agenția Fitch Rating estimează pentru România un deficit bugetar de 9,5% din PIB în 2020
  • Economia României se va contracta cu 5% în 2020, o performanță bună față de alte țări
  • Rata şomajului ar urma să atingă un vârf de 7,3% în 2021, după care va scădea uşor în 2022

România a trecut ca prin urechile acului. Și a scăpat. Agenția de evaluare financiară europeană Fitch Ratings a menținut ratingul țării noastre. Acest indicator contează la costurile cu care se împrumută statul sau marile companii dintr-o țară.

Din cauza deficitului bugetar mare era să nu primim note bune. Agenția estimează că o să ajungem în acest an la un maxim istoric de 9,5% din PIB. În special din cauza cheltuielilor pentru COVID-19. Analistul economic Adrian Mitroi spune că ratingul este foarte important pentru România, mai ales în acest moment.

Adrian Mitroi, analist economic: „Deci este un mesaj atât de îngrijorare dar și de confort și a venit exact la momentul potrivit și atenție la consecințele pe care le-ar fi avut. Scăderea de rating , de exemplu, cu un procent în general , cu o treaptă, se duce în deficit bugetar sau în cheltuieli cu dobânzile să zicem, tot cu un procent.”

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY A DEVENIT VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Totuși, de la scăderea de rating ne-au salvat datoriile, care deși par multe sunt mai mici decât în alte țări.

Adrian Mitroi, analist economic: „Să ne uităm la acest rating ca și o prioritate națională. Pentru noi este foarte, foarte important să rămânem în plutonul acesta de investment grade și alte țări care sunt ca și noi se împrumută mult mai ieftin. Ce s-ar întâmpla dacă noi am cădea de aici? Consecințele s-ar duce și în dobânzi și în deficit și e mult mai complicat.”