Angajări fictive în companiile de stat. Ministru: „Angajaţii plecați la sparanghel erau înregistraţi ca lucrând şi la mină”

Angajări fictive în companiile miniere. Ministrul Energiei: O parte dintre angajaţi au plecat la muncă în străinătate, iar în acelaşi timp erau înregistraţi ca lucrând şi la mină Sursa: Mediafax Foto
  • Virgil Popescu: În zona exploatărilor subterane există semnale că se fac angajări fictive, de exemplu la Complexul Energetic Hunedoara
  • Virgil Popescu: „De fiecare dată când se făceau controale inopinate, oamenii erau anunţaţi şi erau toţi prezenţi”
  • Virgil Popescu spune că aceste angajări fictive s-au reflectat în preţul minereului de uraniu, care, după restructurare, a scăzut cu 50%

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunță că instituția pe care o conduce a demarat o anchetă, existând suspiciuni că la companiile miniere ar fi existat angajări fictive. Mai mult, Popescu spune că are informații că mai multe persoane au primit foloase necuvenite.

Sunt îngrijorat de faptul că în zona exploatărilor subterane există semnale că se fac angajări fictive, de exemplu la Complexul Energetic Hunedoara, unde, de fiecare dată când se făceau controale inopinate, oamenii erau anunţaţi şi erau toţi prezenţi”, a spus Virgil Popescu, citat de DIGI24.

Acesta nu este singurul exemplu, spune ministrul Energiei.

La fel la mina de la Crucea. La această mină, în perioada 2018-2019 s-au făcut ad-hoc în jur de 130 de angajări, iar raţiunile economice pentru care s-au făcut acele angajări nu le înţeleg pentru că producţia de minereu de uraniu nu a crescut. Mai mult, am semnale că o parte dintre angajaţii de la Crucea au plecat la muncă în străinătate la cules căpşune, sparanghel, ce-o fi fost, iar în acelaşi timp erau înregistraţi ca lucrând şi la mina Crucea. Informaţiile vin, la fel ca la Complexul Hunedoara, tot din interiorul companiei”, a adăugat sursa citată.

Mai mult, Virgil Popescu spune că aceste angajări fictive s-au reflectat în preţul minereului de uraniu, care, după restructurare, a scăzut cu 50%.

Fosta conducere a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) şi-a bătut joc de această companie – din care face parte şi mina Crucea – şi au dus-o intenţionat în faliment. O să facem nişte verificări încrucişate ca să lămurim situaţia, o să cer Ministerului Muncii listele cu oamenii care au plecat, pentru că nu este normal ca cineva să-şi bată joc de această companie şi de minerii care lucrează cu adevărat acolo şi pe cârca lor să ajungi să câştigi bani în mod incorect”, a mai spus ministrul.