• Angajatorul îți poate plăti facturile dacă lucrezi de acasă
  • În România aproximativ 350.000 de angajați lucrează de acasă
  • Sumele acordate nu sunt impozabile

Încă de anul trecut, dacă lucrezi de acasă, agajatorul tău îți poate plăti factura la utilități, fără să arăți documente justificative. Acest lucru este deja prevăzut într-o lege.

„La nivelul legii este prevăzut cu caracter obligatoriu faptul ca în contractul de muncă sau în actul adițional la acesta, încheiat cu salariatul, trebuie specificate condițiile în care angajatorul suportă cheltuielile aferente activității în regim de telemuncă“, spune Ioana Cazacu, avocat.

UiPath, producatorul de roboti software evaluat la 35 de miliarde de dolari, a oferit încă de anul trecut câte 1.000 de euro angajaților. Aceștia și-au putut cumpăra, de exemplu scaune de birou.

Recomandări

SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

Anumite companii practicau telemunca și înainte de pandemia de Covid-19. Vorbim de giganți precum Atos, o firmă cu peste 2.600 de angajați.

„Nevoia asta de angajare permanentă cumva ne-a obligat să ne extindem opțiunile în a nu ne limita doar în cele trei locații unde avem birouri și să le permitem angajaților să lucreze de acasă. Am mers în primul rând pe încredere în angajații noștrii“, spune Camelia Ardelean, HR director Atos.

În România sunt acum 5 milioane de angajați, iar numărul celor care lucrează de acasă a crescut semnificativ. „Numărul angajaților care optau pentru activitate în telemuncă a crescut de la aproximativ câteva mii anul trecut, la început, la aproximativ 350.000, dacă nu mă înșel, la finalul anului trecut“, spune Raluca Turcan.

Dacă firmele decontează facturile angajatilor, sumele nu sunt impozabile, iar aceste cheltuieli sunt deductibile.