• Anita Panait: „Când îți lipsește expertiza și un plan bine pus la punct intervine haosul. Intervin aceste decizii luate de azi pe mâine”
  • Anita Panait: „Digitalizarea nu mai este ceva la care să te duci dacă ți se potrivește. Ori ești acolo, ori nu!”
  • Anita Panait: ,,Turismul face parte din viața noastră. Partea financiară este durerea cea mai mare, însă ieșitul la restaurant, mersul la hotel, călătoritul, fac parte din felul omului de a fi”

Anita Panait, consultant în comunicare HoReCa, a precizat, în emisiunea ,,Ochii pe mine!”, că mulți dintre cei care lucreaz în Industria Ospitalității și-au pierdut deja orice urmă de speranță. Mulți caută cursuri de reconversie  profesională, pe cu totul alte domenii decât zona HoReCa, o industrie redusă la tăcere de pandemie. Noile restricții nu aduc decât un alt val de disperare.

,,Mulți dintre ei (n.r. – oamenii din HoReCa) au pierdut speranța și au început deja să își caute altceva. Nu doar să își caute, să se formeze. Cursuri. Ca să înveți să faci altceva. Turismul face parte din viața noastră. Își va reveni cândva. Și despre asta era o discuție, sigur partea financiară este durerea cea mai mare, însă  ieșitul acesta la restaurant, mersul la hotel, călătoritul, fac parte din felul omului de a fi”, susține invitata lui Vlad Craioveanu.

Anita Panait, despre situația din HoReCa: ,,Sunt mulți care poate aveau 20 de spații și astăzi mai au poate, patru sau cinci…

,,Inclusiv operatorii mari, despre care se presupune că au forța să suporte mai mult sau să susțină, inclusiv ei, sunt loviți puternic. Probabil că aici – raportând la nivelul de afaceri – se simte mult mai adânc pentru ca s-au pierdut mai multe locuri de muncă, pierderile financiare sunt la alt nivel. Sunt mulți care poate aveau 20 de spații și astăzi mai au poate, patru sau cinci. Nu toți proprietarii de spații de închiriat au fost înțelegători”

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Anita Panait: ,,500.000 de locuri de muncă au dispărut…

Anita Panait a explicat faptul că multele promisiuni neonorate ale guvernanților pentru tot ceea ce înseamnă Industria Ospitalității, o duce cu gândul la un singur aspect: acest sector nu este unul prioritar și important pentru cei care ne conduc.

,,În momentul în care dialogurile nu aduc ceva concret și constructiv, doar niște promisiuni care nu se țin, începi să faci presupuneri.

O posibilitate este că nu consideră și nu acorda suficientă valoare la ceea ce aduce HoReCa și Industria Ospitalității, în general. Nu vorbim doar de restaurante, baruri, cafenele… Vorbim despre o întreagă industrie care până la urmă face parte din cultura unei societăți. De exemplu, gastronomia. Și turismul care se presupune că ajută mult economia țării. Nu mai vorbim de 500.000 de locuri de muncă dispărute…”

Anita Panait: ,,Ori ești acolo, ori nu!

Invitata lui Vlad Craioveanu a vorbit și despre importanța digitalizării în această perioadă în care comunicarea față în față a devenit utopie. Așa că, a fi sau a nu fi pe internet nu mai este o alegere, este o necesitate.

Cine va rezista însă după această perioadă care pare să fi înfrânt Industria Ospitalității, cândva, un pilon important pentru economia românească?

,,În primul rând, cei care pur si simplu vor rezista. Cei care vor reuși să se adapteze. Prin adaptat, înțeleg o dată că reușesti prin servicii adiacente să supraviețuiești. Restrângi, faci delivery, incluzi pe toți care te pot ajuta ca să supravietuiesti. Poți să vii să îți nișezi, niste cutii de produse speciale. Te duci și vezi ce poți sa faci. (…) Poți să te duci în online. Digitalizarea nu mai este ceva la care să te duci dacă ți se potriveste. Ori ești acolo, ori nu!”