• Vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech are o eficiență de 90% este vestea zilei cu efecte și la nivelul economiei
  • Bursa de la București înregistrează creșteri de 2,6%
  • Industria petrolieră a înregistrat creșteri în urma acestor informații

Vestea zilei vine de Pfizer și BioNTech. Vaccinul anti-COVID dezvoltat de cele două companii are o eficiență de 90%. Concluzia vine după realizarea unui studiu, în urma căruia majoritatea celor care au fost vaccinați au reușit să nu se infecteze. Aceste informații au efecte și asupra economiei și a burselor

Indicele german DAX a avansat cu peste trei puncte procentuale, indicele S&P500 din SUA a atins noi maxime istorice.

Radu Puiu, economist: „Oferă perspective mai luminate despre viitor. Aceste informații referitoare la posibilitatea unui vaccin reduc probabilitatea unor restricții pe termen lung care să afecteze economia.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Petrolul este unul dintre activele care a beneficiat de pe urma acestul anunț și a înregistrat o creștere, deoarece reprezintă un prim pas în redeschiderea economiei. Industriile își vor reveni, iar transporturile vor fi reluate, printre care și cele aeriene, ceea ce va duce la o creștere a cerererii pentru combustil.

Radu Puiu, economist: „Această perioadă ne induce la o creștere a mobilității oamenilor, ceea ce reprezintă posibilitatea unei cereri mai mare pentru petrol.”

Companiile tehnologice au suferit o scădere, care e de fapt o ajustare a valorii acestor firme, din cazua perspectivelor de scurtă durată a restricțiilor. Când au fost anunțate lockdown-urile în Europa, investitorii au previzionat rezultate bune în randul companiilor de tehnologie, pentru că oferă produse și servicii care ajută populația în această perioadă.

Bursa de la Bucuresti se află într-o tendință ascendentă, fiind în ton cu restul piețelor și ca urmare a victoriei lui Joe Biden în Statele Unite. Creșterile înregistrate sunt de 2,6%.

Radu Puiu, economist: „Dacă acest anunț va fi confirmat și se va transpune în producerea și distribuția vaccinului, scăderile economice vor fi ameliorate. Nu neapărat cele care au avut deja loc, ci mai de grabă perioada de care va fi nevoie penru ca economia să se redreseze.”

Acțiunile Pfizer au crescut cu 10% în urma anunțului

Liviu Popescu, editor Ziarul Financiar: „Vedem o euforie pe piețele de capital, indicele DOW Jones a atins un maxim istoric. Aceste informații s-au transpus pe piețele de capital. Bursa de la Frankfurt a crescut cu circa 6%.”

De asemenea, sunt și acțiuni care au scăzut. Zoom a înregistrat o scădere de 16%.