• Cererea de pe piaţa chineză şi capriciile vremii au dus contractele futures pentru cereale şi alte plante alimentare la cel mai ridicat nivel.
  • Contractele pentru soia au urcat foarte aproape de pragul psihologic de15 dolari buşelul (27 de kilograme) în cel mai activ contract.
  • Uleiul de soia s-a îndreptat către cel mai ridicat nivel de închidere din 2012 încoace.

Cererea de pe piaţa chineză şi capriciile vremii, care au lovit ţări de la China şi Brazilia la SUA şi Canada, au dus contractele futures pentru cereale şi alte plante alimentare la cel mai ridicat nivel din 2013 încoace, producând îngrijorări cu privire la accelerarea inflaţiei alimentare mondiale.

Conform Bloomberg, contractele futures pentru po­rumb tranzacţionate pe bursa de măr­furi din Chicago şi-au extins marţi creş­terile peste 6 dolari pe buşel (25 de kilograme) până la cel mai mare ni­vel din ultimii aproape opt ani după ce SUA au anunţat că se aşteaptă ca importatorul principal, China, să cumpere şi mai multe ce­rea­lele furajere de pe pieţele mon­dia­le în acest an – aproximativ 28 mil. de tone comparativ cu esti­marea ante­rioară de 24 de milioane de tone.

Analiştii apreciază că importurile puternice de porumb ale Chinei se vor menţine mult timp de-acum încolo deoarece acolo cererea pentru carne este în creştere.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Contractele pentru soia au urcat foarte aproape de pragul psihologic de15 dolari buşelul (27 de kilograme) în cel mai activ contract şi s-au tranzacţionat la 14,95 dolari, în condiţiile în care seceta ameninţă producţia de rapiţă din Canada, pericolul fiind perturbarea şi mai mult a aprovizionării pieţei globale unde deja se simte un deficit de seminţe oleaginoase. Preţurile grâului au avansat la cel mai puternic nivel de după februarie din cauza îngrijorărilor legate de efectele înrăutăţirii vremii asupra culturilor din SUA.

Uleiurile comestibile au fost, de asemenea, prinse în acest vârtej. Uleiul de soia s-a îndreptat către cel mai ridicat nivel de închidere din 2012 încoace, în timp ce uleiul de palmier a trecut de pragul de 4.000 de ringgiţi (moneda Malaysiei, 1 ringgit, este echivalent cu 0,24 de dolari) tona pentru prima dată într-o lună. În China, stocurile de ulei de soia sunt la niveluri minime record, în timp ce stocurile de ulei de palmier au scăzut cu 30% faţă de anul trecut, scrie ZF.