• Compania Apple a fost trimisă în judecată joi, de către creatorul unui magazin de aplicații.
  • Acesta acuză compania că monopolizează ilegal distribuția de software pe propriul sistem de operare.
  • Apple a declarat într-un e-mail, că va revizui procesul și nu va monopoliza nicio piață.

Cydia, care a fost creată în 2008, a declarat că Apple a „stricat în mod ilegal toată concurența” pentru App Store, privând consumatorii de posibilitatea de a alege de unde să obțină aplicații iOS și dezvoltatorii de a alege ce distribuitori să utilizeze, potrivit Reuters.

Plângerea depusă la instanța federală din Oakland, California, este cel mai recent caz care acuză Apple că exploatează poziția dominantă pe piață, în detrimentul unor rivali precum Cydia, care a spus că este pe punctul de a închide și a unui posibil faliment.

Apple, cu sediul în Cupertino, California, a declarat într-un e-mail că va revizui procesul și nu va monopoliza nicio piață.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

De asemenea, a spus că, din motive de securitate, îi descurajează pe consumatori să încerce să-și deblocheze iPhone-urile, într-un proces numit „jailbreaking”, pentru a instala software neautorizat.

Principalul rival al iOS este sistemul de operare Android Google, care este utilizat pe smartphone-uri de la rivali precum Samsung Electronics Co.

Cydia, cunoscut și sub numele de SaurikIT, a fost creat de inginerul software Jay Freeman și caută daune nespecificate. Este reprezentată de firma de avocatură Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, care a reprezentat Samsung împotriva Apple în litigiile privind brevetele.

Apple are o valoare de piață care depășește 2 trilioane de dolari.

Alte provocări antitrust cu care se confruntă Apple, includ un proces intentat în august de Epic Games, care face jocul video Fortnite.

Epic a acuzat Apple că a eliminat ilegal Fortnite din App Store, deoarece Epic dorea să folosească propriul său sistem de plată, mai degrabă decât să permită Apple să primească comisioane de 30% pentru achiziții. Acest caz ar putea fi judecat în mai 2021.

Luna trecută, Apple a declarat că va reduce comisioanele la 15% de la 30% pentru dezvoltatorii care vor genera încasări de 1 milion sau mai puțin din vânzările din App Store.