• Restaurantele din Iaşi pot primi din nou clienţi la interior.
  • Carmen Manea are deja rezervări la bistro pentru ultima zi din an.
  • La un restaurant costurile ar fi prea mari pentru 10 mese, spune Diana Gherghel.
  • Ştefan Gleveşanu, din Braşov, speră că va redeschide în aprilie.

La Iași, în ultima zi din an oamenii vor putea să ia masa în oraş, în interiorul unei cafenele sau al unui restaurant. Rata de infectare din ultimele zile a făcut posibilă redeschiderea restaurantelor la interior, la o capacitate de 30 la sută. Carmen Manea are un bistro chiar în centrul Iaşului. Pe 31 plănuia să închidă complet, dar deja are rezervări.

„Un exerciţiu bun pentru ce sperăm că o să fie mai multă vreme anul viitor. Deja lumea a sunat să facă rezervări pentru o simplă cafea chiar, pentru ziua de mâine care iniţial ar fi trebuit să fie zi închisă, dar pentru că primim cadoul ăsta aşa pe ultima sută de metri am zi să profităm de el. Financiar vorbind, ajută sau nu această redeschidere de 30% la interior? O să ajute mult mai ales că intenţionăm să reactivăm contractele unor angajaţi care în momentul de faţă sunt în şomaj tehnic”, a declarat Carmen Manea, proprietarul unui bistro.

Vestea nu i-a încălzit cu nimic pe alţii. Diana Gherghel spune că restaurantul pe care îl administrează va continua să îşi ţină uşile închise, nu doar în ultima zi din an, ci şi la început de 2021.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Restaurante redeschise și în Vâlcea, Bistrița și Valea Prahovei

„Noi nu ne permitem să deschidem la o capacitate atât de redusă din cauza costurilor care sunt mult mai mari decât am putea noi încasa, toate acele cheltuieli directe şi indirecte, decât am putea noi încasa la un număr de 10 locuri”, a afirmat Diana Gherghel, manager de restaurant.

Nu doar în Iaşi sunt redeschise restaurantele, ci şi în Bistriţa, în Vâlcea şi chiar şi pe Valea Prahovei. Pratic, în orice localitate în care incindenţa este sub 3 la mie. În Braşov nu se poate lua masa la interior.

Ştefan Gleveşanu, proprietarul unui restaurant din centrul Braşovului, spune că nu crede că va redeschide la interior înainte de luna aprilie. L-au ajutat însă comenzile pentru noaptea de Revelion.

„Spre surprinderea mea foarte multe avem, adică noi care suntem un business nu foarte mare avem peste 50 de comenzi. Eu cred că din ianuarie va fi iar o creştere o nouă creştere şi o nouă închidere a restaurantelor pe unde s-au deschis”, a reacționat Ștefan Gleveșeanu, proprietar de restaurant.