Retail, prestări servicii, IT / telecom, call-center, industria alimentară, producție ori transport sunt domeniile cele mai căutate de cei care vor să se angajeze. Se reduc pragurile dintre orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov.

1,3 milioane de aplicări și 22.000 de joburi noi – cifrele lunii februarie arată că piața muncii își revine, la un an de la declanșarea pandemiei. Scade numărul de joburi din străinătate, dar crește numărul de locuri de muncă din București și vestul țării.

140.000 de candidați au aplicat în luna februarie la joburile disponibile pe eJobs.ro.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Numărul este într-o ușoară creștere față de luna precedentă, cei mai mulți dintre candidați venind din București, Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași sau Ploiești.

„Continuă să fie un interes destul de crescut pentru joburile remote, care în luna februarie au adunat peste 110.000 de aplicări. Candidații caută locuri de muncă și angajatori care să le permită să lucreze de acasă sau într-un sistem de lucru hibrid. După un an de teste, în 2021 vom vedea care sunt rezoluțiile angajatorilor și care vor fi deciziile lor pe termen lung cu privire la modul de lucru pe care îl vor adopta, mai ales că deja în multe companii începe să se vadă o revenire treptată la birouri”, declară Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În ceea ce privește distribuția joburilor postate în luna februarie pe eJobs.ro, peste 9.000 de locuri de muncă au fost scoase în piață de angajatorii din Capitală, urmați fiind de cei din vestul țării, respectiv din Cluj-Napoca și din Timișoara.

„Decalajul dintre Capitală și celelalte mari orașe rămâne mare și probabil vom vedea aceste diferențe și de acum încolo, însă încep să se reducă pragurile dintre orașe precum Cluj-Napoca, Timișoara sau Brașov. Față de luna ianuarie, de exemplu, Timișoara a recuperat mult și este acum aproape la egalitate, din punctul de vedere al numărului de joburi, cu angajatorii din Cluj-Napoca. De altfel, la nivel național, Timișoara a fost, în luna februarie, orașul cu cea mai mare creștere a numărului de joburi noi. Procentual, a depășit chiar și Bucureștiul”, detaliază Bogdan Badea.

Domeniile care au adus cele mai multe oportunități pentru candidați au fost retail, prestări servicii, IT / telecom, call-center / BPO, industria alimentară, producție ori transport.

În vreme ce orașele mari au înregistrat creșteri față de luna trecută, numărul de joburi disponibile în afara țării a scăzut aproape la jumătate, în condițiile în care accesul candidaților străini în mai multe țări din Europa este îngreunat de contextul restricțiilor actuale. Nevoia angajatorilor din străinătate rămâne însă mare, astfel că este de așteptat ca în lunile următoare să crească din nou cererea de candidați, în special în domenii precum medicină, producție, servicii, IT sau industria alimentară.