Cât ar urma să plătească Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates și Mark Zuckerberg pentru taxa propusă pe averea „ultra-bogaților” din SUA

  • Miliardarii din SUA ar fi achitat în total 114 de miliarde către trezoreria americană în 2020 sub planul de taxare al „ultra-bogaților”.
  • Legea care impune o taxă anuală de 2% asupra persoanelor cu o avere netă situată între 50 de milioane și un miliard de dolari a fost introdusă de senatoarea Elizabeth Warren din Massachusetts.
  • În jur de 100.000 de familii americane vor intra sub incidența taxei.

Senatoarea Elizabeth Warren din Massachusetts a introdus o lege care ar impune o taxă anuală de 2% asupra persoanelor cu o avere netă situată între 50 de milioane și un miliard de dolari, aceasta crescând la 3% pentru averile de peste un miliard de dolari. Astfel, miliardarii din SUA ar fi plătit în total 114 de miliarde către trezoreria americană în 2020 sub planul de taxare al „ultra-bogaților” prezentat marți de legiuitorii democrați, potrivit Business Insider.

Senatoarea a precizat că circa 100.000 de familii americane se vor încadra în această taxă și că miliardarii țării vor plăti aproximativ jumătate din suma ce ar urma să fie colectată la bugetul SUA.

SUA numără 650 de miliardari a căror avere totală este de 4,2 trilioane de dolari

În prezent, SUA numără 650 de miliardari a căror avere totală este de 4,2 trilioane de dolari, conform organizațiilor Americans for Tax Fairness și Institute (ATF) for Policy Studies Project on Inequality (IPS), aceștia bazându-și estimarea pe datele Forbes.

Astfel, cei mai bogați 15 americani care au o avere netă totală de 2,1 trilioane de dolari ar suporta în jur de o treime din totalul sarcinii fiscale ce ar fi impusă de noua lege. Noua taxă ar colecta 3 trilioane de dolari în decurs de un deceniu, arată o analiză separată realizată de Universitatea Berkeley din California citată de senatoarea Warren.

Cei mai bogați patru americani sunt, în ordine, Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates și Mark Zuckerberg. Dar iată cât ar fi avut aceștia de plătit anul trecut, dacă noua taxă propusă ar fi fost în vigoare în 2020, după analiza Business Insider:

Jeff Bezos: 5,7 miliarde

CEO-ul demisionar al Amazon ar fi plătit 5,7 miliarde de dolari, potrivit calculelor ATF și IPS, având o avere estimată la 191,2 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2020. Legiuitorii din statul Washington au propus la rândul lor o taxă locală asupra averii miliardarilor.

Elon Musk: 4,6 miliarde

Musk, fondatorul Tesla, SpaceX și Neuralink, ar fi plătit 4,6 miliarde de dolari anul trecut sub planul lui Warren. A bifat 153,5 miliarde de dolari la finele anului trecut după ce averea sa a crescut de mai mult de 6 ori în 10 luni.

Bill Gates: 3,6 miliarde

Bill Gates, care a avut o avere de 120 de miliarde de dolari în luna decembrie, ar fi plătit o taxă de 3,6 miliarde de dolari pentru anul trecut.

Mark Zuckerberg: 3 miliarde

Cu o avere de 99,9 miliarde de dolari la sfârșitul lui 2020, fondatorul și CEO-ul Facebook ar fi avut de plată în jur de 3 miliarde de dolari, potrivit ATF și IPS.