• În orașele universitare prețul chiriilor nu s-a modificat
  • Prețul locuințelor din Bucuești a crescut cu 5,8%

Mulți tineri au planuri de casă nouă în 2021. Cererea de apartamente noi în România a rămas de neclintit în fața pandemiei, iar cu ea la nivel au rămas și prețurile.

Robert, un tânăr economist, este în căutarea apartamentului ideal și a așteptat în zadar momentul oportun. Aflăm de la un specialist în domeniu ce se va întâmpla cu prețurile după amânarea reducerii TVA-ului la locuințe. Singurele scăderi notabile sunt cele la chiriile din centrele universitare.

Robert Muscoi, cumpărător: „În 2021 am amânat decizia asta. În primul rând pandemia a avut un efect de naştere a incertitudinii. E foarte foarte importantă amplasarea, orientarea şi specificul zonei. Unde sunt centrele tale de interes. Am un range de 60.000 – 80.000 de euro pentru un apartament de 2-3 camere. Spre surprinderea mea nu au fost variaţii atât de mari a preţurilor apartamentelor. Consider că plata cash este un aspect foarte important care te face să pleci de pe o poziţie de forţă.”

Dragoș Dragoteanu, broker imobiliar Euroest Invest: „Dezvoltatorii s-au adaptat cererilor din piaţă. Cerere a fost şi va exista tot timpul. Au avut bani în bănci lichizi au optat pentru cumpărarea cash. Cei care au avut în continuare chiriaşi au fost nevoiţi să renegocieze. Undeva sub 5 procente există apartamente mari care stăteau nevândute pe piaţă. Impactul este extrem de scăzut”

Ziarul financiar scrie că pandemia ar putea duce totuși la o reconfigurare a pieței imobiliare. 65% bucureșteni vor să lucreze în regim hibrid, iar alți 26% vor să lucreze permanent de acasă. Tot mai mulți români dintre cei cu muncă de birou se declară dornici să lucreze permanent de la distanță – deși s-ar mulțumi și cu un program hibrid, adică 4 zile la birou ori doar la nevoie.

Românii și-ar dori în proporție de 33% o locuință cu grădină. Alți 24% își doresc o cameră în plus pentru birou și 20% ar prefera o terasă. 13% își doresc încă o cameră pentru un spațiu de relaxare.

Asta înseamnă că au început să se gândească și la mutatul mai aproape de natură – să fugă practic de aglomerația orașelor.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.