• Jack Ma este cel mai faimos om de afaceri din China.
  • Acum, fondatorul Alibaba Beijingul a intrat sub lupa Beijingului.
  • Companiile sale au devenit subiect de anchetă pentru autoritățile chineze.
  • 750 de milioane de clienți din China folosesc platformele Alibaba.

În vârstă de 56 de ani, Jack Ma a devenit cel mai faimos om de afaceri din China grație companiei sale Alibaba, un „titan” al comerțului online. Însă, se pare că imperiaul financiar clădit de Jack Ma a deranjat Beijingul, care a declanașat o anchetă în privința companiei sale, Alibaba, în privința unor presupuse practici monopoliste. De asemenea, și Ant Group, companie afiliată Alibaba, se află pe lista autorităților chineze, potrivit wsj.com.

Practic, autoritărțile vor demara o anchetă anti-monopol contra companiei Alibaba. Celor de la Ant Group, care este tot un business financiar al lui Jack Ma, i s-a solicitat să revină la originile sale de furnizor de plăți. De ceva timp, Ant Group, inițial AliPay, a devenit cea mai importantă platformă de plăți digitale din China, fiind o companie care oferă conturi de investiții și economii, servicii de împrumuturi, asigurări și servicii pentru gestionarea averii.

Ant Group va reveni la „rădăcini”

Astfel, Beijingul consideră că aceste servicii sunt ilegale și că Jack Ma și a sa companie trebuie redreseze aceste metode. În conformitate cu o foaie de parcurs de restructurare pe care autoritățile de reglementare financiare din China a stabilit-o săptămâna aceasta, gigantul tehnologic financiar Ant Group Co. își va reveni la rădăcini ca furnizor de plăți online asemănător cu PayPal Holdings Inc., în timp ce afacerile sale mai profitabile de investiții și împrumuturi ar fi restrânse.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Autoritățile de reglementare, conduse de banca centrală, au ordonat, de asemenea, Ant să formeze un holding financiar separat, care să fie supus tipului de cerințe de capital aplicate băncilor. Acest lucru ar fi, de fapt, în favoarea băncilor de stat sa a altor entități controlate de guvern. Fondul național de pensii al Chinei, China Development Bank și China International Capital Corp., banca de investiții de stat de top din țară, sunt deja investitori în Ant.

Acțiunile Alibaba, în scădere

După măsura luată de autorități în privința companiilor lui Jack Ma, acțiunile Alibaba au scăzut cu peste 6%. Jack Ma (Ma Yun, pe numele său chinezesc) este membru în partidul comunist chinez (CCP), dar ascensiunea nu este privită cu ochi buni în regimul comunist. Unul dintre luptătorii contra tendințelor monopoliste este chiar președintele Chinei, Xi Jingping.