• Criza coronavirusului a lovit puternic salariile, dar nu şi preţurile apartamentelor.
  • O familie din Cluj trebuie să lucreze 12 ani ca să îşi cumpere un apartament, iar o familie din Bucureşti, 8 ani.
  • Programul Noua Casă ar putea să influenţeze creşterea preţurilor la apartamentele cu trei camere, spun agenţii imobiliari.

Vrei să îţi cumperi o locuinţă, dar aştepţi să scadă preţurile? Specialiştii din imobiliare nu vin cu veşti bune. Criza coronavirusului a lovit puternic salariile, dar nu şi preţurile apartamentelor.

Iar Tudor, care este agent imobiliar, te avertizează că este posibil să crească preţurile apartamentelor de trei camere, având în vedere că limita pentru noul program Prima Casă este dublă faţă de cea din vechile credite imobiliare garantate de stat.

Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară, iar pentru o casă aici clujenii muncesc 12 ani. Numai pentru avansul unei locuinţe, în fază de proiect, Horea a lucrat cinci ani neîntrerupt. În Bucureşti, o familie trebuie să lucreze 10 ani pentru o locuinţă, iar în Timişoara doar 8.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În Cluj-Napoca, salariul mediu este de 3400 de lei, iar un metru pătrat costă 1700 de euro.

În București, salariu mediu este de 3700 de lei, în timp ce un metru pătrat costă 1460 de euro.

La Timișoara, salariu mediu este mai mic: 3000 de lei. Un metru pătrat costă 1270 de euro.

„Salariul mediu în Cluj este undeva la 3500 de lei net de persoană şi atunci dacă discutăm de un cuplu şi calculăm, ar fi undeva la 7000 de lei net pe familie într-o lună. Și atunci, într-adevăr, în 12 ani de zile ar putea să îşi cumpere un apartament de 60 de metri pătraţi în Cluj, la preţul mediu”, spune Tudor Platon, agent imobiliar.

„Am cumpărat apartamentul în stadiul în care era o groapă aici. Am mers pe încredere. Preţul pe metru pătrat fiind la 1400 de euro, între timp a crescut. Apartamentul e cu două camere, 55 de metri pătraţi. Am luat creditul pe 20 de ani deci încă 20 de ani de acum încolo”, mărturisește Horea Fețan, proprietarul unui imobil.