• Prețurile de consum au crescut cu 2,2% în octombrie 2020, față de 2019
  • Indicele prețurilor de consum a fost cel mai mare pentru energia termică
  • Cel mai mic indice de consum a fost la transportul aerian

Rata anuală a inflaţiei a scăzut la 2,2% în octombrie, cel mai redus nivel din septembrie 2017, anunță Institutul Național de Statistică.

În ultimele 10 luni, cele mai mari creşteri de preţ au fost înregistrate la fasole, citrice, făină, ţigări, produse de igienă şi cosmetică, conserve de carne, brânză dar şi servicii poştale. În acelaşi timp, cartofii s-au ieftinit cu 30%, combustibilii şi biletele de avion cu circa 10% şi gazele cu aproape 3%.

În iulie, rata inflației ajunsese la 2,8%. A scăzut treptat de atunci. În septembrie a fost de doar 2,45%, iar în luna octombrie a ajuns la 2,2%. Vedem astfel un trend descendent, favorabil pentru buzunarele tuturor românilor, chiar dacă prețurile unor alimente a crescut. Asta fiindcă ele probabil o să își revină, odată cu toată planeta.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
NE IA A.I.-UL JOBUL?
TU CREZI ÎN MANIFESTARE?
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?

BNR preconizează că până la finalul anului, rata inflației o să ajungă la 2,7%. Pentru anul viitor, aceleași date BNR indică o rată a inflației de 2,5%. Se pare că stăm bine în grafic, mai bine decât majoritatea proiecțiilor.