Vrei un milion de lei? Pune mâna și economisește. E timpul să facem bani. Află rețeta prin care poți să iesi la pensie milionar. Este studiul făcut de Alexandru Anghel, director la OTP Asset Management.

Fiecare pornește de la economii zero si se bazeaza doar pe salariul mediu din România – 3411 lei. Cu inflatie 0 vei ajunge la 65 de ani cu un milion de lei. Calculul iese dacă pui banii să facă pui undeva la un randament de 7.5%. Asta înseamnă că excluzi depozitul la bancă, unde dobânda este în jur de 2%.

Dacă începi la 20 de ani, fără griji și fără bani, trebuie să strângi 223 de lei în fiecare lună – nu e mare lucru, 7% din salariul minim. Nici la 25 de ani efortul nu e așa mare – bagi 330 de lei, adică 10%. La 30 de ani, bagi în joc 492 de lei, iar de la 40 acceleerezi – 1.139 de lei / 33% din salariul mediu. La 45 de ani realizezi că salariul mediu nu-ți mai ajunge, trebuie să investești peste jumătate din el – 1805 lei. Iar la 50 de ani… e greu tare.

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ

89% din salariul mediu trebuie să pui deoparte ca să ajungi, așa cum spuneam milionar la 65 de ani. Dar poate îți mai mărește până atunci. Cu cât începi mai târziu, cu atât banii produc mai puțin pentru tine.