• Premierul Orban a decis închiderea piețelor pentru a limita extinderea SARS-COV2
  • În România, sunt peste 260 de piețe agroalimentare și 5.000 de spații comerciale
  • 50% dintre legumele și fructele românești se găsesc în piețe

De astăzi, dacă ți se face poftă de o roșie românească, n-o mai găsești în piață. Și trebuie să te obișnuiești cu această idee pentru următoarele 30 de zile. O lovitură dură pentru producătorii români. S-au trezit cu legumele și fructele proaspăt culese în lăzi. Sunt preconizate pierderi uriașe. Mai ales că recolta a fost una slabă în acest an, din cauza secetei. Gheorghe Vlad cultivă legume în localitatea Vidra, din județul Ilfov, iar măsura luată de autorități îl afectează.

Gheorghe Vlad: „Este un impas în acest moment, când în general, cantitățile sunt mai mari pentru că se strânge recolta.”

Gheorghe Vlad spera ca povestea din martie să nu se mai repete, când nu a putut să valorifice produsele recoltate.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
EUROPA ÎNVINGE CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Gheorghe Vlad: „Această gestionare este prost făcută, iar Administrația Piețelor și Târgurilor trebuie să asigure condițiile necesare. Nu este o soluție să vindem afară în frig și ploaie.”

Gheorghe Vlad spune că în acest moment funcționează pe un plan de rezervă, însă contractele pe care le are cu supermaketurile nu sunt pentru toată cantitatea de produse pe care le are. El atrage atenția asupra micilor negustori, care nu au altă sursă de venit, iar acum nu mai au unde să vândă produsele pe care le-au strâns. Gheorghe Vlad vorbește despre pierderi de 30-40% din ceea ce a recoltat în această toamnă.

Gheorghe Vlad: „Se poate face foarte simplu: într-un număr de 200 de tarabe într-o piață, una da, una nu, rămân 100 de tarabe. Dar aici este pierderea pe care o suportă Administrația Piețelor, pentru că nu mai încasează taxele pe toate tarabele.”