Livrarea vaccinului COVID-19 ar putea fi problematică, semnalează DHL

DHL avertizează cu privire la problemele de livrare a vaccinului COVID-19 Sursa: Mediafax Foto
  • Vaccinurile care necesită depozitare la temperaturi joase, cum e cazul celor anit-COVID-19, vor fi foarte greu accesibile la două treimi din țările lumii
  • Doar 25 de țări dezvoltatepot fi sigure că pot primi vaccinul fără probleme
  • Distribuția vaccinului, îngreunată și de limitările impuse de transportul aerian

Nu mai puțin de două treimi din populația lumii ar putea să primească cu greu vaccinul anti-COVID-19. Motivul: antidotul trebuie depozitat la temperaturi scăzute, criteriu ce nu poate fi îndeplinit de anumite țări asiatice și africane, semnalează compania de curierat și logistică Deutsche Post DHL, citată de Financial Times.

Cercetările efectuate de DHL și de firma de consultanță McKinsey au constatat că instalațiile insuficiente de răcire, necesare în ultima etapă de livrare și lipsa condițiilor de depozitare adecvată în cele mai multe clinici din Africa, Asia și America de Sud vor reprezenta „cea mai mare provocare” pentru livrarea unui vaccin la scară largă.

Doar 25 de țări dezvoltate vor avea acces facil la acest vaccin, pentru că pot controla temparatura locului în care e depozitat vaccinul din momentul în care iese din fabrică și până ajunge la medicii care îl administrează. Astfel, doar 2,5 miliarde de oameni pot să se vaccineze ușor.

Conform raportului, Guvernele și organizațiile neguvernamentale ar trebui să implementeze măsuri speciale pentru a asigura distribuirea vaccinurilor. Un exemplu ar fi consolidarea rapidă a capacității de stocare, a declarat pentru Financial Times, Katja Busch, directorul comercial al DHL. Compania a purtat deja discuții cu unele dintre guvernele mai mari cu privire la rezolvarea unor astfel de probleme, a adăugat Busch.

Distribuția vaccinului, mai ușoară în viitor

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 170 de vaccinuri Covid-19 sunt în prezent în curs de dezvoltare, iar peste 30 dintre acestea au trecut deja la studii clinice. Se încearcă o mare varietate de modele, dar unul în special, care folosește molecule de ARNm (așa cum este cel dezvoltat de Moderna și de BioNTech – Pfizer), va necesita probabil înghețarea sau depozitarea la temperaturi foarte joase în timpul transportului, se arată în raport.

Cu toate acestea se estimează că distribuția va deveni mai ușoară pe măsură ce se vor descoperi mai multe despre modul în care supraviețuiește un anumit vaccin.

Cred că viitoarele date privind stabilitatea vor veni în sprijinul unor condiții de stocare care nu sunt cu mult diferite de cele necesare oricărui alt vaccin”, a declarat Ugur Sahin, directorul executiv al BioNTech. Ca o „chestiune de precauție”, primele loturi de vaccin vor fi expediate la temperaturi foarte scăzute, a adăugat el.

Vaccinurile care pot fi stocate la temperaturi între 2 și 8 grade Celsius ar permite „o distribuție mai eficientă”, a afirmat DHL, cu toate că și acest lucru nu ar face accesibil vaccinul decât la doar 70% din populația lumii, adică la aproximativ 5 miliarde de persoane, mare parte din Africa rămânând defavorizată, au declarat autorii.

De asemenea, cercetătorii au estimat că pentru distribuirea globală a unui vaccin în următorii doi ani vor fi necesare 15.000 de zboruri. În ciuda reducerii capacității de transport de marfă, mii de avioane de pasageri, care deseori transportă mărfuri, rămânând la sol, conducerea DHL este încrezătoare că acest lucru nu va fi o problemă. „Presupun cu tărie… că fiecare companie aeriană comercială” va dori să ajute, la livrarea produselor aprobate, a spus Busch.