• Ţările de unde vine materia primă pentru medicamente sunt China, India, Germania
  • Preţurile la anumite substanţe active s-au triplat în pandemie, conform ZF
  • 80% din materiile prime folosite la medicametele Terapia Cluj sunt din import

Deja te-ai obișnuit cu ideea că România importă pe bandă rulantă pentru a susține producția internă. În 2020 România a adus de peste hotare în total bunuri în valoare de 80 de miliarde de euro. Producătorii locali de medicamente cumpără din import de la ingredientele active pentru medicamente, până la ambalaje, conform Ziarului Financiar.

Fabricile de unde se aprovizionau în 1989 au fost închise sau liniile de producţie au fost dezafectate În prezent, doar 2% din materiile prime pentru medicamente sunt românești. Și chiar dacă hârtiile și cartoanele sunt produse în România, hârtia oricum este adusă din afară. Tot ceea ce e materie primă vine din China, parţial India. Până și alcoolul care este folosit în injectabile vine din Germania, de exemplu.

Câți bani ajunge să ducă în afară o companie din cauza acestor lipsuri?

CEO-ul producătorului de medicamente Terapia Cluj, Dragoș Damian, a spus într-un interviu pentru Ziarul Financiar că 23 de milioane de dolari anual costă materiile prime, iar 80% dintre ele sunt cumpărate din import. Din cauza cererii mare din pandemie, timpul de livrare a durat mai mult și prețul materiei prime a crescu. Preţurile la anumite substanţe active s-au triplat în pandemie, cum este cazul paracetamolului.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT