• Românii preferă să lucreze în mediul privat. Este concluzia ultimului sondaj făcut de platforma de recrutare BestJobs.
  • Doar unul din trei angajați români au de gând să lucreze la stat în perioada următoare.

Aproape 56% dintre români vor să lucreze într-o companie privată, de preferat într-o multinațională chiar. Aproape 33% vor să lucreze la stat, 5% vor să fie antreprenori, să lucreze în propria companie, în timp ce 7% sunt indeciși.

Ce își doresc angajații de la angajatorul lor

Este important dreptul de a se deconecta de la telefon și email în timpul liber. 2 din 10 români au cerut asta.

Printre alte pretenții se numără faptul că 8 din 10 respondenți își doresc acum stabilitatea locului de muncă, iar 55% își doresc să aibă posibilitatea de promovare, în timp ce pentru 48% este important colectivul.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Pentru 27% este importantă perspectiva de dezvoltare a companiei. Cât despre beneficii, 53% dintre respondenți vor bonusuri de performanță, ceea ce confirmă dorință românilor de a lucra în privat.

Circa 31% își doresc transport gratuit apoi abonament la clinici medicale private, asigurare privată de sănătate, posibilitatea de a lucra de acasă, pensie privată și training-uri de dezvoltare a abilitaților digitale.

Lucrez la privat, prefer la privat. Parcă ai aşa şi chestii concrete de făcut nu stai cum dau ăştia pe la televizor întruna că X stă degeaba, Y stă degeaba. Nu! La stat nu o să lucrez niciodată”, afirmă Constantin.

Prefer la stat, fiindcă există un program de lucru fix, intri la ora 8-9 şi ieşi la ora 4, nu stai peste program. Şi ai un salariu sigur, stabil”, este de părere Alexandra.

„Cred că job-urile la privat sunt job-uri pentru oameni care îşi doresc să crească şi să evolueze, îşi doresc expunerea cu care vine un rol într-o companie private.

Chiar dacă pentru unii un job la stat e mult mai bine plătit, mi se pare că sunt mult mai multe oportunităţi la privat de avantaje, de pachete de beneficii care se extind şi către, nu ştiu, why not, familie”, a explicat, la Aleph News, Alexandra Stoiean, manager HR.

Ca să rămână competitivi, politicieni precum Violeta Alexandru sau Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, cer CV-uri de la potențiali candidați pe Facebook.

România are cea mai mare diferență salarială dintre stat și privat din Uniunea Europeană

Salariul mediu incasat de bugetari poate fi si cu 70% mai mare decat salariul mediu din privat. Pe langa siguranta locului de munca, bugetarii se bucura si de salarii nemicsorate intr-o perioada de criza cand mai peste tot s-au facut taieri. Dumitru Miron este analist financiar si explica de ce acest lucru e periculos pentru econome.

„Faptul că nu vor tăia salariile are o conotaţie retorică, după părerea mea pentru că n-ai cum să menţii în condiţii de deficit bugetar foarte mare, de incertitudine ridicată a părţii de venituri bugetare, n-ai cum să menţii câştiguri salariale fixe.

Deşi în aparenţă funcţiile publice au o notă stabilitate, ele sunt cele mai instabile pentru că în domeniul public contează afiliţiunea politică”, a spus Dumitru Miron, analist financiar.