• Creștere economică istorică în zona euro, +12,7 %, comparativ cu trimestrul anterior.
  • Vestea proastă este că economia nu și-a revenit la valoarea avută înainte de criză.
  • Ministrul german al economiei, Peter Altmaier, a spus că economia își va reveni în 2022.

Publicația economică Bloomberg arată Europei drobul de sare. Dacă măsurile restrictive vor rămâne în picioare, specialiștii avertizează că economia riscă să alunece în recesiune. Asta în ciuda faptului că e pe creștere, în trimestrul al treilea. Un subiect pe cât de greoi, pe atât de important.

Europa a avut o creștere economică de 12%, dar acest lucru este o sabie cu tăișuri pentru că ne paște lockdown-ul. Este un dezavantaj pentru România pentru că nu a ajuns la nivelul economiei pe care l-a avut înainte pandemie. Este doar o creșetere comparativ cu trimestrul anterior, iar acest lucru s-a datorat, pentru că, de exemplu, în vară, restricțiile fie s-au îmblânzit, fie s-au anulat.

Germania sare în ajutor afacerilor afectate

Astfel că, economia ușor, ușor a pornit și oamenii au început să meargă la serviciu sau au primit dezlegare la concedii și, astfel, banii au început să circule, făcând posibilă această creștere istorică. Însă, noul lockdown va afecta afacerile.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Toți liderii europeni încearcă, cumva, să calmeze antreprenorii, investitorii, pe sistemul „vă închidem, dar promitem că vă ajutăm să supraviețuiți”. Practic, își asumă responsabilitatea susținerii financiar a afacerilor. De exemplu, Germania are de gând să plătească 75% afacerilor afectate de al doilea val de restricții, 75% din vânzările pe care le-au făcut în aceeași lună a anului trecut (n.r. noiembrie). Franța a pus separat, 15 miliarde de euro, pentru a încerca să limiteze această scădere economică la 15%.