• Deficitul bugetar a ajuns la 6,3% din PIB
  • Cheltuielile statului au crescut cu 15%
  • Veniturile statului au scăzut cu 0,4%

Ne apropiem din ce în ce mai mult de previziunile analiștilor pentru deficitul bugetar din acest an. Doar în luna septembrie deficitul bugetului de stat a crescut cu 1,2% din produsul intern brut.

Care sunt estimările analiștilor

Uite că am ajuns în primele nouă luni la un deficit bugetar de 6,3 % din PIB și am cheltuit cu 67 de miliarde de lei mai mult decât am încasat. Veniturile statului au scăzut cu 0,4 %, cheltuielile în schimb au crescut cu 15%. Economiștii spun că până la finalul anului o să ajungem la un deficit bugetar în jur de 9% din PIB.

Cresc impozitele și taxele?

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, zice că nu vor exista creșteri de taxe anul viitor . Însă, dacă ne uităm la deficit, vedem că este foarte apropiat de cel din 2010, anul in care s-a resimtit cel mai puternic efectele crizei financiare incepute in 2008 in SUA.

Atunci am imprumutat de la Fondul Monetar Internațional 20 de miliarde de euro, a crescut TVA-ul de la 19 la 24% și salariile bugetarilor au fost tăiate cu 25 %. Din cauza bugetului foarte afectat, unii economisti se asteapta ca imediat după alegeri să înceapă primele propuneri pentru creșteri de taxe in pentru privat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE