• Erdogan l-a demis pe guvernatorul băncii centrale a țării
  • Guvernatorul Murat Uysal va fi înlocuit de fostul ministru de finanțe
  • Uysal este acuzat că a contribuit la scăderea valorii lirei prin reducerea ratelor dobânzilor

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe guvernatorul băncii centrale a țării și l-a înlocuit cu un fost ministru de finanțe. Această măsură vine în contextul scăderii record pe care a înregistrat-o lira turcească, ca efect al politicilor implementate de banca centrală.

Murat Uysal a fost guvernatorul băncii centrale doar 16 luni din cei patru ani de mandat, acesta fiind demis prin mandat prezidențial în primele patru orie ale zilei de sâmbătă. Însă nu i-au fost comunicate și motivele clare pentru care a fost înlocuit.

De-a lungul mandatului său, Uysal a rezistat eroic criticilor aduse de investitori pentru reducerea ratelor dobânzii, chiar dacă moneda a pierdut peste 30% din valoarea sa în raport cu dolarul, în acest an.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Cu toate acestea, Erdogan a sugerat ca banca să păstreze reducerea ratelor, pentru a stimula creșterea economică, în ciuda inflației.

Murat Uysal va fi înlocuit de Naci Agbal, fost ministru al finanțelor între 2015 și 2018, care este în prezent șeful biroului bugetar prezidențial.

Această măsură ar putea ridica noi îngrijorări cu privire la intervenția lui Erdogan în în politica monetară susținută de banca centrală, care este în fond independentă de stat.