Eurostat: România și Ungaria, țările cu cea mai ieftină băutură din Uniunea Europeană

  • Băutura alcoolică este de două ori mai ieftină în România decât în Finlanda.
  • Clasamentul este realizat după calculul unui indice al prețului alcoolului.
  • Băutura se ieftinește, dar prețul pâinii e în creștere.
  • România și Ungaria conduc clasamentul băuturii ieftine.

România și Ungaria sunt oficial țările cu cea mai ieftină băutură din Uniunea Europeană. Finlanda și Irlanda, sunt la celălalt capăt al clasamentului, fiind țările UE cu cea mai scumpă băutură. Astfel, băutura alcoolică este de două ori mai ieftină în România decât în Finlanda.

Clasamentul este realizat după calculul unui indice al prețului alcoolului. Înapoi în 2019, România era țara din Uniunea Europeană cu cel mai ieftin alcool. Cu timpul, România a fost egalată de Ungaria la acest capitol.

Mai greu cu prețul pâinii

Băutura se ieftinește, dar prețul pâinii e în creștere – mai ales în plin val de scumpiri. Cu toate acestea, ca să-și înece amarul, românii află că măcar pot bea mai ieftin.

România este în momentul de față, alături de Ungaria în fruntea țărilor cu cea mai ieftină băutură din Uniunea Europeană. O arată cifrele EUROSTAT. Europenii ne situează pe locul doi în Uniune atunci când vine vorba despre consumul ieftin de alcool. Consum ieftin de alcool nu este neapărat consum de alcool ieftin.

România și Ungaria conduc astfel, clasamentul băuturii ieftine. Sunt în totală opoziție cu țări precum Finlanda și Irlanda, unde locuitorii trebuie să scoată mai bine de dublul sumei pe care un român o plătește pentru același tip de băutură.
Interesant este că în 2019 România și Ungaria aveau locurile inversate. Acum, ungurii au preluat conducerea.

Însă, când vine vorba despre alimente, România e tot în top. Clasamentul pe 2020 întocmit de EUROSTAT spune că mâncarea este de două ori și ceva mai ieftină în România decât în Elveția. Nu aducem în discuție și calitatea.