Fitch, cea mai mare agenție de rating financiar, avertisment referitor la România: Criza politică pune în pericol ratingul de ţară

  • Fitch, cea mai mare agenție de rating financiar, transmite un avertisment referitor la România.
  • Blocajul politic din România pune în pericol echilibrarea finanţelor ţării, avertizează Fitch.
  • România se află în plină criză politică generată de demisia miniştrilor USR Plus.

Fitch a afirmat constant că evoluția finanțelor publice reprezintă principalul motor al ratingului României. Următoarea revizuire a ratingului României, de către această agenție, este programată pe 22 octombrie.

Căderea guvernului de coaliție din România ar putea perturba eforturile de consolidare fiscală, esențiale pentru rezolvarea perspectivelor negative asupra ratingului „BBB-” al României, a anunțat marți agenția Fitch Ratings.

Creșterea economică susținută și finanțarea UE oferă în continuare o potențială cale către reducerea deficitului, dar perspectivele de abordare a rigidităților fiscale de lungă durată s-ar putea deteriora, menționează reprezentanții agenției.

Aceștia amintesc de ciza politică din România și notează că USR PLUS a anunțat că părăsește coaliția, lucru care lasă guvernul fără susținere palamentară.

Fitch Ratings mai notează că agenda de reforme a coaliției, ancorată în PNRR, s-a confruntat deja cu obstacole din cauza dificultăților în implementarea măsurilor în timpul pandemiei: „Nu este sigur cât de departe un guvern minoritar condus de PNL sau un nou guvern condus de PSD ar fi capabil sau dispus să promoveze reforme sensibile din punct de vedere politic în domeniul sănătății, salariilor, pensiilor și justiției. Acest lucru ar putea întârzia și mai mult aprobarea de către Comisia Europeană a PNRR, pe care guvernul o aștepta inițial până la sfârșitul lunii septembrie”.

Turbulențele politice nuanțează, de asemenea, perspectivele fiscale. Guvernul a planificat reforme ambițioase în ceea ce privește cheltuielile și veniturile pentru a reduce deficitul la sub 3% din PIB în 2024 de la 9,3% din PIB în 2020, susține Fitch Ratings. „Nerespectarea căii prevăzute de reducere a deficitului este principalul risc pentru proiecțiile datoriei Fitch”, a arătat marți agenția.

Următoarea revizuire programată de Fitch a ratingului României este programată pe 22 octombrie.