Antreprenorii nu văd motive pentru închiderea localurilor: Nu există focare de infecție cu COVID în restaurante

  • Restaurantele se pot închide în localităţile cu multe cazuri de COVID-19.
  • Industria restaurantelor va pierde circa 5.000 de locaţii la nivel național din cauza crizei.
  • În primele şase luni, HoReCa a pierdut 40% din cifra de afaceri.

În Paris, restaurantele continuă să funcționeze cu măsuri stricte de igienă.
În Madrid, gradul de ocupare trebuie să fie de 50% din capacitate.

Restaurantele, cinematografele, teatrele și cazinourile din București se închid de mâine, cel puțin 7 zile. Al doilea val scufundă HoReCa.

Restaurantele din zonele roșii se închid și mii de oameni rămân, din nou, fără locul de muncă.

Decizia a fost luată astăzi de Comitetele pentru Situaţii de Urgenţă din țară, după întâlnirile cu reprezentanții DSP.

Industria restaurantelor estimează pierderea a 5.000 de locaţii în toată țara.

După primele 6 luni, HoReCa a pierdut încasări de 1 miliard de euro

Deja, după primele șase luni, HoReCa a pierdut încasări de 1 miliard de euro. Cei mai afectați sunt angajații. Mulți s-ar orienta către alte meserii, dar le lipsește experiența.

Cred că va trebui toţi să ne apucăm de construcţii. Nu mai putem să activăm în domeniu. Suntem oameni, avem familii, avem rate şi ne este din ce în ce mai greu să ne descurcăm. Noi nu avem din ce să trăim. Nu ştiu. Nu ştiu să fac altceva. Dar nu mă lasă să fac ceea ce ştiu şi atunci nu ştiu ce să fac în momentul acesta, spune Ionuț Melintescu, angajat în HoReCa.

Contestație formulată de Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România către mai mulți miniștri

Într-o contestație către mai mulți miniștri, Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România subliniază câteva motive pentru care restaurantele ar trebui să rămână deschise:

  • Redeschiderea teraselor/restaurantelor nu a dus la o creștere a infectărilor;
  • Nu au fost depistate și nu există focare de infecție cu COVID în restaurante;
  • Nu există un studiu care să poată certifica faptul că restaurantele pot duce la răspândirea virusului;
  • Restaurantele au fost și sunt un domeniu în care se respectă regulile.

Industria HoReCa număra în jur de 40.000 de societăți comerciale cu capital 100% românesc, având o cifră de afaceri de 5 miliarde de euro și aproximativ 400.000 de angajați, înainte de criza COVID-19.

La Paris, barurile s-au închis pentru următoarele două săptămâni

România nu este singura țară care ia astfel de decizii. La Paris, barurile s-au închis pentru următoarele două săptămâni, dar restaurantele rămân deschise cu reguli stricte de igienă.

Madrid: Restaurantele pot servi doar până la ora 20:00 și pot fi ocupate cel mult 50%

În Madrid, restaurantele pot servi doar până la ora 20:00 și trebuie să aibă gradul de ocupare de cel mult 50%.

Cehia: Restaurantele se închid la 22:00

În Cehia, măsurile sunt asemănătoare, în interior pot sta cel mult șase persoane la o masă și restaurantele se închid la ora 22:00.

Epidemia se agravează în Franța. Responsabilii vorbesc de un al doilea val și lucrurile acestea încep să se simtă și în spitale. Duminică au fost înregistrate 12 mii de cazuri noi. 35% din paturile de la terapie intensivă sunt ocupate de pacienți cu forme severe de boală, spune Alexandru Cupaciu, medic la Paris.