• Afacerile din HoReCa vor primi ajutor până la 800.000 de euro
  • Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 500 milioane de euro
  • În total vor fi 73.211 de benificiari din domeniul HoReCa

Agentiile de turism, hotelierii si restaurantele vor fi salvați cu bani de la Uniunea Europeană. Bugetul total este estimat la 500 de milioane de euro. Radu Dumitrescu, patron de restaurante, așteaptă acest ajutor financiar.

Dacă lucrul ăsta chiar se va reuși este un ajutor foarte foarte important pentru industria noastră. După cum știm, în România totul se implementează foarte greu deci poate pe la vară”, a spus Radu Dumitrescu

Acum nu știu, că noi am avut două restaurante, unul funcționează pe perioada sezonului și unul 12 luni. Și sunt amândouă închise în momentul de față. Sunt o grămadă de cheltuieli, plus o grămadă de facturi care vin, trebuie plătite”, a intervenit și George Țicu, patronul unor restaurante din Constanța.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Chiar dacă toți recunosc că jumătate de miliard de euro pentru HoReCa este un balon de oxigen, totuși vine prea târziu.

E o problemă faptul că vin foarte târziu și operatorii vor fi nevoiți să găsească resurse pentru următoarele 6 luni care sunt extrem de grele”, a spus într-o intervenție telefonică Călin Ile, președinte al Federației Industriei Hoteliere.

Dacă acest proiect este aprobat de Comisia Europeană, Horeca poate primi 20 % din cifra de afaceri pe 2020, raportat la 2019. Ajutorul se va acorda patronilor sub formă de granturi, dar nu mai mult de 800.000 de euro.

Bugetul schemei de ajutor de stat este estimat la 500 milioane euro. Ar ajunge pentru peste 73.000 de beneficiari. Beneficiarul va semna contractul de finanțare pana cel tarziu la data de 30 iunie 2021. Banii vin in 30 de zile, de la semnarea contractului, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2021.

Patronii din HoReCa vor putea accesa banii europeni abia în a doua jumătate a anului 2021.