• În ultimele 14 zile, în HORECA nu a fost raportat niciun caz de îmbolnăvire COVID-19
  • Cele mai multe focare, 72, sunt în instituţii medico – sanitare
  • În centrele pentru copii sau vârstnici, în perioada 28 septembrie-11 octombrie au fost raportate 1190 de cazuri COVID-19

Niciun focar de COVID-19 în Horeca, în ultimele 14 zile, potrivit raportului săptămânal, dat publicităţii de Institutul Naţional de Sănătate Publică din România.

Cu toate acestea, numai în Bucureşti, aproximativ patru mii de restaurante şi cafenele au fost obligate să pună lacătul pe uşă. Iar restricţiile se extind, de la o zi la alta, şi-n alte judeţe ale ţării.

Adriana Pistol, directorul Institutului Naţional de Sănătate Publică spune că, dacă nu sunt pe listă aceste focare, nu înseamnă că n-ar fi: „În săptămâna respectivă nu a fost raportat. Asta scrie acolo. Astea au fost focare noi raportate. (…) Nu că n-or fi fost. Nu ne-a fost raportat”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Marius Bănică, proprietarul restaurantelor The Manor şi Soho din centrul Craiovei vede altfel lucrurile. După ce a pierdut mai mult de 70% din cifra de afaceri din 2019, Marius a fost nevoit acum să-şi închidă iar localurile.

Autorităţile din Dolj au impus această măsură până în data de 26 octombrie, după ce în Craiova rata de incidenţă a bolii a ajuns la 1,77 la o mie de locuitori.

“Probabil guvernanţii noştri se gândesc mai mult să pregătească alegerile din şase decembrie şi mai puţin la viaţa noastră, a celor care lucrăm în acest domeniu”, a declarat Marius Bănică, proprietar restaurante din Craiova.

“Niciodată nu am fost de părere că terasele au fost o sursă de infecţie cu noul coronavirus. Pentru că, totuşi, s-au respectat măsurile. Lumea a înţeles, clienţii au înţeles şi a fost totul ok“, spune și Oana Radu, proprietar terasă din Craiova.

Potrivit raportului Institutului Naţional de Sănătate Publică, în ultimele 14 zile, au fost raportate 60 de focare în instituţiile publice, 51 în unităţi de producţie şi 40 în școli. În plus,în ultimele două săptămâni, au apărut şi două focare în instituţii culturale. Aici, 14 persoane au fost confirmate cu COVID-19.