• Dacă iei COVID în firma la care lucrezi, responsabil este angajatorul şi îl poţi da în judecată.
  • Singurul caz în care angajatorul nu este responsabil este situaţia în care el nu ştie că ar putea avea salariaţi bolnavi.
  • Tu, ca angajat, ai obligaţia să-ţi anunţi şeful dacă eşti bolnav sau ştii pe cineva care te-ar putea îmbolnăvi.

Dacă te îmbolnăveşti de COVID-19 de la un coleg în timp ce eşti la serviciu, poţi să-ţi dai în judecată şeful.

Sunt multe cazuri în străinătate în care angajaţii şi-au dat angajatorii în judecată pentru că au luat COVID-19. Şi familiile unor persoane care au decedat din cauza virusului pe care l-a luat de la muncă au apelat la lege, scrie Wall Street Journal.

Avocatul Costel Gîlcă spune că astfel de cazuri sunt şi în România. Singurul scenariu în care angajatorul nu este responsabil este situaţia în care chiar nu a ştiut că ar putea exista în firmă un caz de boală.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII
CE „MIAU” FĂCUT...

Dar şi tu, ca angajat, ai obligaţia să îţi anunţi şeful dacă ai simptome sau ştii pe cineva bolnav. Regula se aplică în general, pentru orice tip de boală transmisibilă.

Legea privind sănătatea și securitatea în muncă

„Avem, în România, legea privind sănătatea şi securitatea în muncă, ce obligă angajatorul să asigure securitatea şi sănătatea salariaţilor”, a spus Costel Gîlcă, avocat.

„Asta presupune că tu trebuie să iei toate măsurile pentru a nu-l îmbolnăvi pe salariat”, a adăugat acesta.

„Eu, personal, am indrodus o acţiune pentru un client al meu, care s-a îmbolnăvit la locul de muncă de COVID. Speţa este foarte clară în acestă situaţie şi anume angajatorul a cunoscut faptul că un salariat are în familie pe cineva bolnav de COVID.

Salariatul meu a făcut sesizări prin email, prin care a cerut ca toată lumea să fie testată şi a cerut să nu se mai vină la locul de muncă”, a mai spus Costel Gîlcă.