• Propunerea susținută de Dan Barna este în discuții.
  • Măsura ar putea fi luată pentru a stimula populația să se vaccineze.
  • În acest timp, Italia, Slovacia, Franța și Grecia introduc green pass-ul.

Italia, Slovacia, Franța și Grecia introduc Green Pass-ul, pentru accesul la restaurant, la evenimente culturale, sportive și de divertisment, dar și la mall. La noi, însă, a făcut declarații despre acest subiect doar vicepremierul Dan Barna. Acesta a spus că la mall ar putea avea acces doar persoanele vaccinate, în weekend.

Avocatul Adrian Cuculis îți explică dacă este sau nu discriminatorie impunerea unui astfel de certificat sanitar.

Această gândire ”haide să-i împărțim în două categorii pe români, între cei vaccinați si cei nevaccinați”, iarăși, ar trebui să existe o bază legală în spate, lucru pe care în momentul de față nu-l avem”, a spus Adrian Cuculis, avocat.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Măsurile nu-i afectează doar pe consumatori, ci și economia. Iată ce spune Adrian Câzu, director de dezvoltare și retail al companiei Benvenuti.

„Considerăm, repet, că este o decizie cât se poate de neinspirată. Va duce din nou la o prăbușire a vânzărilor, va duce din nou la șomaj tehnic, la reducerea programului de lucru și la o încărcare automată a bugetului de stat pentru plata sumelor pentru șomaj sau pentru alte forme de ajutor social”, a explicat Adrian Câzu, director de dezvoltare și retail, Benvenuti.

Unii proprietari de restaurante spun că nu sunt de acord să le impună clienților dovada vaccinării. Ninel Dănilă, proprietar de restaurant, îți spune de ce nu susține această variantă.

Eu nu pot să impun angajaților noștri să meargă se vaccineze. Pe de altă parte, pentru oaspeții care ar putea să ne treacă pragul, este destul de complicat să facem acest lucru și nici nu aș dori și nu văd cum aș putea eu să fac această procedură”, a subliniat Ninel Dănilă, proprietar de restaurant.

Președintele CNCD susține că există și alte soluții pentru a verifica dacă nu avem COVID, soluții implementate deja de alte țări.

„Acolo vorbim de Green pass, Green pass-ul înseamnă mult mai mult decât persoană vaccinată. Există alternative, așa cum le-ați prezentat dumneavoastră, test sau dovadă că a trecut prin boală, într-o perioadă determinată”, afirmă Csaba Asztalos, președintele CNCD.

Și premierul Florin Cîțu așteaptă decizia coaliției. Acesta spune că nu se poate pronunța momentan, dar, dacă se va institui decizia, se vor găsi bani la buget și pentru beneficiile care se vor acorda celor vaccinați.

„Sunt discuții. Eu nu pot să-mi dau cu parerea despre ce s-a discutat. Am spus și acum că mi se pare puțin anormal să scoată discuțiile din coaliție, pentru că sunt multe discuții acolo. Scoatem doar ce ne convine. Eu zic să asteptăm să se ia o decizie și apoi să vorbim despre decizie”, a declarat Florin Cîțu, premierul României.

„În România lucrurile au arătat bine din punct de vedere al pandemiei, dar în continuare îi încuraj pe Români să mearga să se vaccineze”, conchide șeful Guvernului.