• Orașe din Marea Britanie, Franța, Spania se opun reglementărilor mai stricte impuse de guverne
  • Atmosfera din prezent în Marea Britanie este foarte diferită de situația din timpul primului val, când izolarea a fost acceptată fără probleme
  • Tribunale din Madrid și din Berlin au respins măsurile de izolare, pe care le-au catalogat drept încălcări nejustificate ale drepturilor fundamentale ale cetățenilor

Pe măsură ce sunt raportate din ce în ce mai multe cazuri de coronavirus, guvernele europene se confruntă cu un nou obstacol în eforturile lor de a impune restricții ― în ultimele zile mai multe orașe și regiuni mari din Europa se opun măsurilor de restricționare a libertății, relatează CNN.

Orașe din Marea Britanie, Franța, Spania se opun eforturilor centralizate de a impune reglementări mai stricte, având loc negocieri tensionate în acest sens.

În Anglia, premierul Boris Johnson a intrat într-un conflict cu primarul orașului Manchester, Andy Burnham, referitor la trecerea orașului de la nivelul doi de restricții din Marea Britanie, la nivelul trei, cel mai sever. Burnham a cerut mai multe măsuri de ordin financiar pentru protejarea angajaților din regiune afectați de regulile mai stricte.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Atmosfera din prezent în Marea Britanie este foarte diferită de situația din timpul primului val, când autorităților regionale și cetățenii au intrat în izolare fără probleme.

Un scenariu similar, de tensiuni și opoziție, se desfășoară în întreaga Europă.

La începutul acestei luni, un tribunal din Madrid a respins legile privind izolarea, impuse capitalei de guvernul spaniol. Curtea a declarat că restricțiile, prin care vinerea trecută li s-a interzis locuitorilor din capitală și din nouă suburbii ale Madridului să părăsească localitatea, au anulat „drepturi fundamentale ale cetățenilor, fără un mandat legal”.

Iar în Germania, o mulțime de ordine judecătorești îi creează probleme guvernului Angelei Merkel. Vineri, un tribunal din Berlin s-a opus guvernului, luând apărarea unui grup de antreprenori, suspendând măsura închiderii barurilor și restaurantelor din oraș în timpul nopții. Măsura respectivă a fost o „încălcare disproporționată a libertății” industriei ospitalității, a motivat instanța.

În Paris și în alte câteva orașe franceze au fost impuse noi măsuri restrictive, care au intrat în vigoare vineri. Până în prezent, guvernul francez nu s-a confruntat cu o opoziție majoră față de planul impunerii de noi restricții.

Opoziția venită din partea consiliilor locale și a proprietarilor de afaceri afectați de măsurile restrictive provoacă dureri de cap mai multor guverne europene, la aceste aspecte adăugându-se în unele regiuni și cel al supravegherii polițienești.