• Guvernul a adoptat astăzi propunerile CNSU prezentate joi cu privire la noile măsuri de combatere a pandemiei de coronavirus.
  • Una dintre măsuri se referă la activitățile economice.
  • Astfel, operatorii economici vor avea ore de închidere diferite dacă rata de infectare din localitate este între 6 și 7,5 la mie, respectiv peste 7,5 la mie.

Hotărârea Guvernului prevede că, magazinele, restaurantele și terasele se vor închide la ora 22:00 în zilele de vineri, sâmbătă și duminică dacă incidența cazurilor depășește pragul de 6 la mia de locuitori, și până la 24:00 în restul zilelor.

În cazul în care rata de infectare depășește 7,5 la mie, programul operatorului economic se reduce până la ora 22:00 și în timpul celorlalte zile din săptămână.

Potrivit hotărârii, după ora 22.00 pot activa doar operatorii economici care efectuează livrări la domiciliu.

Recomandări

CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
CÂT DE SUSTENABILĂ E AFACEREA TA?
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
UPT SCHIMBĂ EDUCAȚIA PRIN TEHNOLOGIE

Hotărârea Guvernului:

„Art. 4, k) organizarea activității cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, inclusiv în interiorul centrelor comerciale, precum și la terase, poate fi realizată cu participarea persoanelor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar în intervalul orar 5,00-24,00, dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2;

Art.6 – Se propune ca programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori, să se desfășoare doar în intervalul orar 5,00-22,00. În intervalul orar 22,00-5,00, operatorii economici pot activa doar în relația cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu”.

Raed Arafat: Nu există restricții suplimentare peste 8 la mie

Întrebat, sâmbătă, dacă există restricţii suplimentare pentru o rată de infectare peste 8 la mie, secretarul de stat Raed Arafat a răspuns că nu.

„Nu, la acest moment nu avem, nu sunt, decât că ar trebui să respectăm chiar regulile şi aici chiar cred că avem destule măsuri dacă s-ar respecta, cred că putem controla situaţia şi să vedem o scădere, dar important este să se respecte. Adică, la restaurant, unde se spune certificat verde, să verifice certificatul verde”, a declarat el.