• Viața în Costa Rica sau Panama costă între 1.500 și 3.000 de dolari pe lună
  • În Franța, Malta sau Portugalia, cu 2.000-3.000 de dolari pe lună trăiești fără griji
  • În Panama, pensionarii au reduceri de până la 50% la facturi, medicamente și spectacole

Unii și-ar dori să îmbătrânească într-o bucățică de paradis, departe de grijile unei vieți active. Poate nici nu este nevoie să aștepte atât. Acum, munca de acasă ne permite să devenim mai mobili și să ne mutăm în orice colț al lumii. Conform Business Magazin, Institutul International Living a publicat pe platforma Forbes cele mai bune opțiuni de trai, atunci când vine vorba de raport preț – calitate.

Costa Rica este perfectă dacă ne plac oamenii prietenoși cu simț civic. Pentru o singură persoană, costurile sunt de 1.600 de dolari pe lună. Pentru un cuplu, acestea se ridică la 2.000 de dolari pe lună, aici fiind inclusă și închirierea unui apartament cu două dormitoare.

Panama este o altă variantă. Țara își răsfață pensionarii. Există discounturi de până la 50% la facturi, medicamente și chiar bilete la spectacole sau la nota de plata la restaurante. Fie că ne gândim la Panama City sau la plajele din San Carlos, ne-am întreține lejer acolo cu un cost cuprins între 1.500- 3.000 de dolari pe lună.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

Sunt 3 opțiuni pe continentul European. Portugalia, Franța și Malta. Portugalia este favorită pentru kilometrii de plaje și dealuri verzi și un sistem de sănătate bun. Traiul în Lisabona costă mai scump, 3.000 de dolari lunar, dar sunt și zone cu 2.500 de dolari pe lună pentru un trai liniștit.

Cine vrea prânzuri lungi, picnicuri luate în vii, Franța este ceea ce caută. Regiunea Normandia sau Bordeaux sunt potrivite pentru cei care se feresc de orașele mari. 2.000 de dolari sunt suificienți, iar o casă poate fi cumpărată cu mai puțin de 150.000 de dolari.

Malta este alt exemplu. Un drum scurt cu feribotul ne desparte de Grecia, Turcia, Egipt sau Franța. Chiria în mediul rural al insulelor este de doar 460 de dolari pe lună. Un cuplu poate trăi fără grijă cu 2.331 de dolari pe lună.