• Britancii s-ar putea confrunta cu o criză de alimente, din cauza deficienței de șoferi de camion, avertizează experții din industrie
  • Lideri industriei transporturilor i-au trimis o scrisoare premierului Boris Johnson în care îi solicită să intervină de urgență
  • Reprezentanții magazinelor avertizează că deficitul de șoferi duce la zeci de tone de alimente care se strică pentru că nu are cine să le transporte

Britanicii ar putea rămâne cu rafturile supermarketurilor goale în câteva săptămâni, după ce industria transporturilor a pierdut mai mult de 100.000 de șoferi de camion, din cauza Brexit-ului și crizei generate de pandemie, relatează Daily Mail.

Brexit-ul și pandemia a avut un dublu impact asupra șoferilor de camion care lucrau în Marea Britanie, întrucât mulți dintre cei veniți din Europa de Est au fost nevoiți să se întoacă acasă. De asemenea, și întruperea lanțului de aprovizionare cu alimente ar putea duce la golirea rafturilor în câteva săptămâni.

Într-o scrisoare adresată premierului Boris Johnson, liderii din industrie au solicitat ca autoritățile să intervină de urgență pentru a permite șoferilor din Europa de Est să revină în țară. O măsură asemănător a fost luată în cazul culegătorilor care lucrau în ferme, aceștia fiind incluși pe listele de „ocupații cu deficit de personal”.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT

Ei au avertizat că fără intervenția guvernului lanțurile de aprovizionare britanice riscă „să ajungă la un nivel fără precedent și de neimaginat”.

Problemele au fost semnalate și de șefii lanțului de supermarketuri Tesco în cadrul unei întâlniri cu ministrul Transporturilor Lady Vere de săptămâna trecută. Reprezentanții companiei au avertizat că locurile vacante, aflate în creștere, creează 48 de tone de deșeuri alimentare în fiecare săptămână. Șefii Tesco au declarat că deficitul de personal are cele mai mari efecte asupra alimentelor proaspete, care au o durată scurtă de valabilitate.

„Credem cu tărie că intervenția primului ministru / Cabinetului este singura modalitate prin care vom putea evita ca lanțurile de aprovizionare să nu atingă un nivel fără precedent și de neimaginat”, se arată în scrisoare. „Supermarketurile raportează deja că nu primesc stocurile de alimente așteptate și, ca urmare, există o risipă considerabilă.”