• Înscrierile la programul cu microgranturi de 2.000 de euro se termină pe 16 octombrie
  • Înscrierile la granturile pentru capitalul de lucru se deschid săptămâna viitoare
  • Programul de ajutor pentru investiții va fi lansat în noiembrie, cu buget de 550 milioane euro
  • Prin programul IMM Invest, statul a dat pentru cei din comerț 4,2 miliarde de lei

Antreprenorii primesc de la Guvern un singur mesaj: „rezistați, banii vin

Dar promisiunile nu salvează business-uri și nici nu le țin pe linia de plutire.

Antreprenorii știu asta, cel puțin cei care au plătit taxe și impozite la stat și acum așteptau un colac de salvare.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Singurul program de susținere, derulat în prezent, e cel de microgranturi, care asigură 2.000 de euro pentru afacere.

Liderii europeni au anunțat constituirea unui fond pentru revenirea post pandemie.

Bugetul european pentru următorii 7 ani e de aproape 2 triliarde de dolari.

Iași: Rata de infectare a trecut de doi la mia de locuitori

În Iaşi, rata de infectare a trecut de doi la mia de locuitori – așadar, restaurantele, barurile şi cafenelele vor funcţiona la capacitate de 30%, în interior.

Ioana Luca și Alex Bodea sunt doi antreprenori din Iași, care s-au confruntat cu aceste probleme: Ioana Luca a fost nevoită să cumpere incălzitoare pentru terasă, iar Alex Bodea a revenit la soluţia din perioada de carantină: livrările la domiciliu.

Alex Bodea are acolo un restaurant cu specific pescăresc. Pentru Alex acest 30% înseamnă 18 persoane pe care le poate servi în interior. Ceea ce e foarte puțin. A fost nevoit să revină la soluţia din perioada de carantină:  livrările la domiciliu. Dar şi aici e o problemă, platformele percep comisioane foarte mari.

Alex Bodea, proprietar Taverna Racilor: „Nu o să ajungem niciodată la încasările care ne asigură break even point-ul.  Am organizat în bucătărie o zonă care se ocupă strict cu partea de livrări, unde am investit într-o maşină performantă de vidat. La 30% din capacitate voi fi nevoit să reduc personalul cu 70% – mă refer la concedieri”.

Ioana Luca este tot din Iaşi şi are un restaurant cu specific spaniol, iar pentru ea vestea redeschiderii a venit ca o gură de aer proaspăt. De servire se ocupă un ospătar, ea şi soţul ei, iar în acest fel face economie.

Restaurantul are o capacitate de 90 de locuri şi va putea să primească 25 de persoane înăuntru. Puţin, spune Ioana, așa că făcut deja investiţii in terasa de afară.

Ioana Luca, proprietară Andalu: „Este mai bine decât până acum, am 220 metri pătrați în interior, în care stăteam noi. Doar să nu ajungem la 3 la mie. Oricum este puţin.

Am cumpărat pentru terasă câteva încălzitoare, urmează să mai ajungă unul. Am vorbit cu o firmă care realizeză prelate, pentru terase, pentru a acoperi anumite goluri, pentru a mai stopa frigul şi vântul”.