• Adrian Oroș vrea să simplifice procedurile de vânzare
  • Marcel Ciolacu a numit proiectul „un nou jaf al liberalilor”
  • În 2020, Parlamentul a votat o lege care interzice vânzarea terenurilor către străini

Puterea și opoziția joacă ping-pong pe terenurile fermierilor români. Marcel Ciolacu i-a acuzat pe liberali că pregătesc un proiect prin care să permită din nou străinilor să cumpere terenuri agricole.

Legea actuală interzice vânzarea de teren cultivabil către cetățeni care nu au domiciliul în România. Pe de altă parte, ministrul Agriculturii apără proiectul inițiat de parlamentarii Coaliției de guvernare.

Din totdeauna s-au putut cumpăra terenuri de către cetățenii străini, de către persoanele juridice și din 2014 și de către persoanele fizice. Au dat o lege băieții deștepți din agricultură, latifundiarii roșii, o lege prin care se blochează tranzacțiile și să poată cumpăra doar ei. Simplificăm procedura în așa fel încât să se deblocheze acest procedeu. N-are nicio legătură cu vânzarea terenurilor către persoanele străine”, a afirmat Adrian Oroș.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Conform datelor ministerului Agriculturii, Emiratele Arabe Unite deține cea mai mare suprafață agricolă, aproape 57.000 de hectare în insula Mare a Brăilei.

Arabii sunt urmați de libanezi cu o suprafață de peste 25.000 de hectare în județul Călărași. În județul Timiș operează o firmă daneză, care exploatează aproape 20.000 de hectare. Și Portugalia are interes agricol în România. Deține 16.500 de hectare de teren agricol.

Tot în județul Timiș, unde un italian are12.000 de hectare în exploatare.