Pentru viitorul vaccin împotriva COVID-19, Moderna a primit de la guvernele cu care a încheiat contracte peste 1 miliard de dolari în depozite.
• Moderna a semnat acorduri cu SUA, Canada și Japonia și poartă discuții și cu Comisia Europeană.
• În contractul semnat cu guvernul SUA, vaccinul are un preț de aproximativ 25 de dolari doza, dar în alte condiții o doză ar putea costa între 32 și 37 de dolari.

Moderna a primit de la guverne peste 1 miliard de dolari în depozite pentru potențialul său vaccin împotriva COVID-19, arătând cum pandemia poate transforma soarta biotehnologiei americane, care înregistra pierderi, relatează Financial Times.

Contractele încheiate cu mai multe țări pentru viitorul său vaccin au ajutat compania să atragă un flux de numerar pozitiv în al treilea trimestru pentru prima dată în istoria sa, de 10 ani.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

În al treilea trimestru, compania a raportat venituri din subvenții și colaborări de 158 de milioane de dolari, iar în ultimul trimestru al anului se așteaptă la un numerar net între 100 și 300 de milioane de dolari.

Cum funcționează vaccinul COVID-19 produs de Moderna

Produsele Moderna se bazează pe o secvență genetică numită acid ribonucleic mesager, care în cazul vaccinului împotriva COVID-19 este utilizat pentru a învăța organismul să recunoască codul de la virusul Sars-Cov-2 și să producă anticorpi care să îl atace.

Dat fiind că Moderna a ales să nu se asocieze cu o companie farmaceutică mai mare, și-a menținut drepturile la nivel mondial și ar primi toate profiturile dintr-un viitor vaccin, a spus Stéphane Bancel, directorul executiv al companiei.

Vaccinurile fabricate înainte ca firma să obțină o aprobare de urgență nu vor costa compania nimic deoarece au fost finanțate din subvenții din partea guvernului SUA.

Compania așteaptă rezultatele fazei a treia de studiu al vaccinului în luna noiembrie și să îndeplinească cerințele de reglementare pentru colectarea datelor privind siguranța, la sfârșitul lui noiembrie.

Moderna a declarat că, după ce a semnat acorduri cu SUA, Canada și Japonia, printre altele, depozitele clienților au fost consemnate ca „venituri înregistrate în avans”, care vor fi încasate atunci când compania va livra un vaccin aprobat.

Prețul unui vaccin COVID-19 produs de Moderna

Moderna poartă discuții avansate și cu Comisia Europeană și ar putea avea și alte comenzi înainte de aprobarea vaccinului. În contractul semnat cu guvernul SUA, pentru 100 de milioane de doze, vaccinul Moderna are un preț de aproximativ 25 de dolari doza.

Touși, compania a spus că în cazul unui volum mai mic de vânzări prețul unei doze ar putea fi între 32 și 37 de dolari.

Vaccinul dezvoltat de Moderna implică administrarea a două doze.

Pentru Moderna, un vaccin de succes împotriva COVID-19 ar putea revoluționa perspectivele companiei, spre deosebire de mulți dintre rivalii săi, care sunt mari companii farmaceutice și care au produs deja medicamente sau vaccinuri de succes.

Stephen Hoge, președintele Moderna, a declarat pentru Financial Times că Pfizer Johnson & Johnson sau AstraZeneca se află într-o situație diferită deoarece vaccinurile sunt doar o mică parte din ceea ce fac.

Dr. Hoge a spus că speră că vaccinul va fi un „moment de transformare” pentru Moderna și pentru lume. „Va fi prima demonstrație incontestabilă a tehnologiei platformei noastre, care a fost construită pe parcursul unui deceniu”, a adăugat președintele companiei.