• Chiar înainte de sfârșitul mandatului lui Trump, Israelul accelerează construcția coloniilor din Cisiordania.
  • Israelul a lansat o licitație pentru construirea a 1.257 de case evreiești într-o zonă din estul Ierusalimului.
  • Politica administrației Trump față de Israel este confirmată de o vizită pe care Mike Pompeo urmează să o facă în teritoriile ocupate din Cisiordania.
  • Sub președinția lui Joe Biden, premierul Netanyahu va trebui să se aștepte la mai multă rezistență din partea SUA.

Cu puțin timp înainte de schimbarea președintelui de la Washington, Autoritatea Funciară israeliană a lansat o licitație pentru construirea a 1.257 de apartamente în partea de est a Ierusalimului, anexată de Israel după Războiul de șase zile din 1967, informează Der Bund.

Este vorba despre proiectul de construcție din Givat HaMatos, controversat de ani de zile, despre care criticii spun că ar putea întrerupe legătura dintre Ierusalimul de Est arab, pe care palestinienii îl revendică drept capitala unui viitor stat, și Betleem, în Cisiordania.

Planurile de construire a așezărilor israeliene din Cisiordania ar putea deveni și un prim test de putere între Israel și viitoarea administrație americană sub președinția lui Joe Biden.

Recomandări

LA VREMURI NOI, ROȚI NOI
IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS

Conducerea Israelului se poate baza încă pe sprijinul administrației lui Donald Trump. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat reporterilor din Ierusalim că Israelul a înștiințat administrația Trump cu privire la organizarea licitației.

Licitația pentru proiectul imobiliar a avut loc chiar înaintea vizitei pe care urmează să o facă în Israel, în Cisiordania ocupată, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo. Vizita lui Pompeo, anunțată de mass-media israeliană, dar neconfirmată oficial, ar fi o premieră – niciun diplomat american de vârf nu a mai vizitat vreodată o colonie israeliană.

Depășirea „liniei roșii”


Proiectul de construcție din Givat HaMatos a stârnit controverse de ani de zile. În 2014, proiectul a fost amânat după critici acerbe din partea SUA și UE, ambele avertizând Israelul să nu treacă „linia roșie”. Cu toate acestea, în luna februarie a acestui an, premierul Benjamin Netanyahu a promis în timpul campaniei electorale că planurile vor fi reluate. Licitația reprezintă acum un prim pas al materializării proiectului.

Ziarul „Haaretz” a relatat săptămâna trecută că Autoritatea Funciară și Consiliul Municipal din Ierusalim accelerează acum noile planuri de construcție pentru a profita de timpul în care Trump este încă la conducerea SUA.

În cei patru ani ai mandatului său, Trump a favorizat covârșitor Israelul, permițând Israelului să anexeze aproape o treime din Cisiordania. Biden, pe de altă parte, nu a ascuns niciodată faptul că el consideră construcția de așezări în teritoriile ocupate din 1967 ca fiind contrară dreptului internațional și un obstacol în calea ajungerii la o soluție între Israel și palestinieni.

Secretarul de Externe Pompeo va sublinia încă o dată poziția administrației Trump în timpul viitoarei sale vizite în Israel. În noiembrie anul trecut, Pompeo a încălcat oficial decenii de politică americană, declarând că, din punctul de vedere al administrației de la Washington, construcția așezărilor „nu încalcă, propriu-zis, dreptul internațional”.

În semn de mulțumire față de politica sa, o cramă din așezarea israeliană Psagot a lansat marca „Pompeo”. Potrivit presei israeliene, Pompeo dorește acum să viziteze personal această cramă, care a pierdut anterior o dispută privind denumirea de origine în fața Curții Europene de Justiție.

Un purtător de cuvânt al președintelui palestinian Mahmoud Abbas a numit acest plan o „provocare la adresa poporului palestinian și a conducerii acestuia”.

Un semn de protest din partea Europei


Reacționând față de reluarea proiectului de construcții din Givat HaMatos, delegați din 14 țări europene și din Norvegia, conduși de reprezentantul german al UE în teritoriile palestiniene, Sven Kühn von Burgsdorff, au mers luni la locul de construire a așezărilor planificate.

O primire neplăcută le-a fost oferită însă de un grup de demonstranți, activiști din mișcarea Im Tirzu, alături de care s-a aflat și viceprimarul Ierusalimului, Aryeh King. Diplomații europeni au fost insultați, fiind numiți „antisemiți” și li s-a cerut să dispară în țările lor de origine.

„Este important să se ia o poziție unitară de către comunitatea internațională împotriva unei astfel de construcții, care este ilegală în temeiul dreptului internațional”, a spus Burgsdorff.