• Fără permisiunea guvernului, tot mai multe locații își deschid porțile pentru clienți, indiferent de consecințe
  • Moda a fost lansată la Nisa, de chef Stephane Turillon, dar a prins și în alte oașe
  • La prima abatere, proprietarul nu mai primește banii pe o lună. La a doua, tot ajutorul este tăiat

E război pe față între patronii de restaurante din Franța și guvernul condus de Jean Castex.

Cu localurile închise încă din octombrie, patronii au lansat o nouă modă – restaurantele clandestine. Fără permisiunea guvernului, tot mai multe locații își deschid porțile pentru clienți, indiferent de consecințe.

Moda a fost lansată la Nisa, de chef Stephane Turillon, dar a prins și în alte oașe. La Paris, 24 de restaurante au fost amendate în doar două zile. Iar grupul de Facebook care îndeamnă la nesupunere civilă are peste 26.000 de membri.

Recomandări

CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT
JILL BIDEN A SCRIS O CARTE PENTRU COPII

„Invit poporul francez să își reia drepturile, libertatea, egalitatea, fraternitatea. Nu ne mai spuneți prostii, nu suntem copilași, nu avem nevoie să fim ținuți de mână”, a spus chef-ul Stephane Turillon.

Restaurantele închise primesc bani frumoși de la guvern. 10.000 de euro pe lună sau echivalentul a 20% din încasările din 2019, în limita a 200.000 de euro.

„Este o perioadă foarte grea pentru restaurante, atât economic, cât și din punct de vedere moral. Dar asta nu justifică încălcarea regulilor”, a avertizat ministrul francez al Finanțelor. Care a pregatit și sancțiuni.

La prima abatere, proprietarul nu mai primește banii pe o lună. La a doua, tot ajutorul este tăiat. Moda restaurantelor deschide cu forța a prins și în alte țări din Europa.