• Programul de granturi pentru capital de lucru îţi permite să iei 15% din cifra de afaceri
  • Prin programul pentru investiţii cu bani nerambursabili poţi accesa până la 200.000 euro
  • Platforma pe care se depun dosarele: https://granturi.imm.gov.ro

Vine o nouă rundă de granturi pentru antreprenori. Ce-i drept, pentru cine apucă. Programul numărul doi de bani nerambursabili va fi lansat săptămâna viitoare pentru afacerea ta. Este pentru capitalul de lucru şi are un buget de 350 de milioane de euro. Pregăteşte-ţi certificatul pentru situaţii de urgenţă şi stai la pândă. Regula programului: primul venit, primul servit.

Bogdan Hossu este consultant în finanţări europene. Practic, el ajută antreprenorii să îşi facă dosarele pentru programele de ajutor lansate de guvern. El îţi spune de câţi bani poţi face rost.

Platforma pe care se depun dosarele este https://granturi.imm.gov.ro.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Bogdan Hossu, expert granturi, Wise Finance Solutions: „Domeniile principale ar fi restaurante, hoteluri, cafenele, industria alimentară, transporturi, turism, librării biblioteci, organizare de evenimente. 15% din cifra de afaceri de anul trecut. De exemplu, dacă eu am o cifră de afaceri de 50.000 de euro, pot lua 7.500 de euro. Totul în limita a 150.000 de euro. În primele ore, de când se va deschide platforma, se vor înscrie câteva mii de proiecte lejer.“

Sorin Barbu deţine restaurantele cu specific spaniol Alioli. A trăit şi muncit în Spania şi a adus în România ce a putut el mai bun. În 2010 a deschis business-ul cu ajutorul prietenilor.Este unul din antreprenorii care aşteaptă la start, cu dosarul pregătit. A pierdut peste 40% din cifra de afaceri. Nu are grijă doar de 40 de salariaţi, ci de 40 de familii, cum spune el.

Sorin Barbu, antreprenor: Eu niciodată nu am crezut în fonduri europene. Anul acesta am reuşit să accesăm, datorită cifrei de afaceri de anul trecut, am reuşit să accesăm fondurile de la IMM în valoare de 200.000 de euro. Cât ai avut cifra de afaceri de anul trecut? Undeva la 1 milion de euro. Dacă pandemia asta ne ţine până în primăvară este greu să supravieţuieşti. Orice şansă trebuie luptat pentru ea. Capitalul de lucru îl vom folosi pentru plata chiriei, delivery, serviciile de IT avem nevoie mare de suportul IT“.

Dacă afacerea ta nu este pe butuci şi te gândeşti să ţi-o dezvolţi, în noiembrie Ministerul îţi promite alt program. Are buget de 500 de milioane de euro. Aici trebuie să vii şi tu cu o parte din bani 15-30% din valoarea proiectului pentru care ceri finanţarea.

Bogdan Hossu, expert granturi, Wise Finance Solutions: „Programul se referă la investiţii. Dacă ai o companie care a avut profit anul trecut şi vrei să faci investiţii, poţi să primeşti până la 200.000 de euro pentru aceste investiţii: în clădiri, echipamente, softuri.“