• Paris, Hong Kong și Zurich sunt cele mai scumpe orașe din lume
  • Pandemia și efectele sale sunt principalele cauze ale scumpirilor
  • Noile obiceiuri ale consumatorilor au crescut prețul electronicelor

Orașele mari, cu zgărie nori și viață agitată au devenit mai scumpe în timpul pandemiei. Te costă mai mult să locuiești în Tel Aviv decât în Geneva sau New York, iar Los Angeles a fost devansat de Copenhaga, scrie CNN.

Cele mai scumpe orașe, clasate de Economist Intelligence Unit (EIU) pe locul întâi, sunt Paris, Hong Kong și Zurich. Capitala Franței este la un scor strâns cu celebrul oraș asiatic și cel mai mare oraș elvețian, cele trei fiind urmate de Singapore, pe locul patru. Tel Aviv, capitala Israelului, este la egalitate cu Osaka, Japonia. Pe locul 7 se află Geneva, iar pe 8 New York. Ultimele două locuri sunt ocupate de Copenhaga și Los Angeles.

Fluctuațiile cursurilor valutare din timpul pandemiei, aici fiind și cazul dolarului, care a cunoscut o scădere, au rezultat în ieftinirea destinațiilor din Africa, Europa de est și de pe continentul american din martie și până acum. Comparativ, în Europa de vest, unde euro a subclasat dolarul, marile orașe au devenit mai scumpe. Francul elvețian a avut parte la rândul său de o creștere.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Dar nu numai orașele au devenit mai scumpe. Este și cazul gadget-urilor și a produselor electronice, care s-au scumpit și ele. Prețul hainelor, între timp s-a diminuat. Ambele trenduri se bazează pe faptul că oamenii au început să lucreze de acasă. Creșteri au mai fost înregistrate și pentru produsele de îngrijire personală, tutun și alcool.

Pandemia a slăbit puterea dolarului, în timp ce euro și monedele din nordul asiei au crescut în valoare, fluctuațiile alterând prețul bunurilor. Pandemia a schimbat și comportamentul consumatorului, deoarece au apărut noi obiceiuri, precum munca de acasă, acest fapt crescând prețurile pentru electronice și mancarea preparată rapid”, a spus Upasana Dutt, șefa departamentului de calcul al costului la nivel mondial al EIU.