• Fabrica de frigidere Frigoglass a ars săptămâna trecută
  • Incendiul are un impact economic și social uriaș
  • Aproximativ 1.000 de persoane ar putea rămâne fără loc de muncă

Incendiul de la fabrica de frigidere Frigoglass, din Timiș, are un impact economic și social uriaș. Dacă acționarii decid să renunțe la refacerea unității de producție, aproape 1.000 de oameni rămân fără loc de muncă. Pierd și ei, pierde și statul.

Cu o cifră de afaceri de peste 150 de milioane de euro, compania este unul dintre marii contribuabili. Numai comuna în care este fabrica, rămâne fără două milioane de lei pe an.

„O treime din bugetul local al localității era furnizat din taxele și impozitele pe care societatea Frigoglass le plătea către primăria Parța. Cu două milioane de lei se pot asfalta în comună peste 3 kilometri de drumuri, se poate contrui o creșă pentru comunitate, care să fie utilată și dotată după ultimele standarde”, a spus Daniel Drăgan, primarul comunei Parța.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Deocamdată, conducerea firmei nu a anunțat ce va face. Dar, și dacă va reface fabrica, asta ar putea dura câteva luni. Timp în care soarta angajaților este incertă. Fie vor intra în șomaj tehnic, fie vor fi concediați. În ambele situații, statul trebuie să plătească peste 100.000 de euro lunar.

„Dacă ne referim, să zicem, la un salariu minim pe economie și o vechime completă, de peste 20 de ani de muncă, atunci un angajat care devine șomer poate să primească aproximativ 500 de lei. Dacă vorbim despre un salariu mediu brut, atunci idemnizația de șomaj se ridică la aproximativ 900”, a spus Simona Potîng, purtătorul de cuvânt al AJOFM Timiș.