• Românii au dat buzna în laboratoarele de testare împotriva SARS-CoV-2
  • 500 de milioane de lei a fost profitul laboratoarelor de analiză
  • Vacanțele cu restricții au sporit apetitul pentru testare

Ai scos mai mulți bani din buzunar pentru analize medicale, iar asta a sporit afacerile unor antreprenori. Piața laboratoarelor de analize a trecut de 2,5 miliarde de lei în 2020, arată o analiză a companiei de consultanță Frames. 80% din veniturile laboratoarelor sunt din testele de depistare a infecției cu SASR-CoV-2.

„Nu avem o statistică despre cât anume și de unde au venit pacienții. Vă pot spune că aproape jumatate au fost din sistemul public. Asta înseamnă direcții de sănătate publică, spitale publice care au trimis către testare prin programul național de testare către Synevo, iar altă jumătate au fost clienți privați care s-au testat fie pentru călătorii în interes de serviciu, fie pentru călătorii pentru vacanțe”, a spus Laurențiu Luca, directorul general Synevo România.

Afacerile din acest sector ar urma să depășească 3 miliarde de lei în acest an, se mai arată în analiza Frames. În 2010, business-urile laboratoarelor medicale aveau venituri de numai 600 de milioane de lei.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

„În cazul laboratoarelor medicale private s-a observat o creștere în 2020, pandemia de COVID-19 a însemnat o creștere pentru toate afacerile din domeniul medical privat. Creșterea asta din ultimul deceniu, care este una semnivicativă, vine și din faptul că în ultimii ani, cel puțin în ultimii cinci ani s-au deschis foarte multe laboratoare private. Numărul lor l-a egalat pe cel de la stat”, a spus Georgiana Mihalache, jurnalist la Ziarul Financiar.

La apetitul românilor pentru testare COVID-19 au contribuit și restricțiile impuse de celelalte state, care permit accesul pe teritoriile lor doar cu un test efectuat în prealabil.